IRB RS dala Ćubiću pozajmicu od dva miliona da vrati dug Radišiću

Aktuelno Društvo

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske pozajmila je vlasniku „Niskogradnje“ Ljubomiru Ćubiću dva miliona maraka da bi vratio dug firmi „Grand Trade“ Mile Radišića i tako odblokirao račune preduzeća, otkriva portal Capital.

 

Mile Radišić i njegov „Grand Trade“ je blokirao „Niskogradnju“ zbog duga iz 2018. godine od četiri miliona maraka. Svi računi su bili blokirani nekoliko dana i firmi iz Laktaša je prijetila potpuna obustava rada.

 

Ćubić je spas našao u IRB-u koji mu je novac dao preko Fonda za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske. Sklopili su ugovor o pozajmici i Fond je uplatio dva miliona na blokirane račune i oni su odmah prevučeni na račune „Grand trejda“. Nakon toga odblokiran je glavni kao i svih ostali računi.

 

U međuvremenu, pored državnih miliona, Radišić je tokom blokade uspio da na svoje račune prebaci još 300.000 maraka koji su legli na račune „Niskogradnje“.

 

U Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske su potvrdili naša saznanja. Kažu kako je pozajmicu Ćubiću dala Vlada Republike Srpske, a da su je oni samo sproveli.

 

“Radi se o kratkoročnoj pozajmici, plasiranoj po tržišnim uslovima kad je u pitanju kamatna stopa, te je višestruko obezbijeđena kvalitetnim kolateralima, koji uključuju i materijalno obezbjeđenje“, rekli su iz IRB-a.

 

Radišić i Čubić godinama sarađuju a veže ih i prijateljstvo sa predsjednikom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

 

Mile Radišić je 2008. godine Ćubiću za 5,5 miliona maraka prodao zemljište u banjalukom naselju Obilićevo između ulica Arsenija Čarnojevića i Banović Straninje.

 

Radišić je iskoristio da počne sa izgradnjom poslovno stambene zgrade u centru Banjaluke što je naišlo na oštro protivljenje javnost i izazvalo višednevne proteste građana.

 

Međutim, grad Banjaluka je to kasnije taj posao pokušao osporiti tvrdeći da je to gradsko zemljište i da ga Radišić nije smio prodati. Uslijedio je sudski proces gdje se ugovor pokušao poništiti, ali tužba je odbijena.

 

Capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *