Sabor SPC bira patrijarha u kripti Hrama Sv Save

Društvo

Sinod Srpske pravoslavne crkve odlučio je da će Sabor, na kome će biti izabran novi patrijarh biti održan u kripti Hrama Svetog Save.

 

Nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posledica korona virusa, do izbora novog čelnika SPC na njegovo mesto je privremeno postavljen mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

 

Članovi Sabora, koji će imati izborni karakter, novog crkvenog poglavara biraće između ukupno 34 mitropolita i episkopa, koliko ih ispunjava uslov da budu birani za patrijarha, a sednicom će, kao najstariji arhijerej, predsedavati episkop šabački Lavrentije (85 godina starosti, 53 godine arhijerejskog staža), koji je bio i na čelu Sabora koji je 2010. godine izabrao vladiku niškog Irineja za poglavara SPC.

 

Kako se bira patrijarh?

 

Poglavar Srpske pravoslavne crkve biće izabran na Izbornom saboru koji je zakazan za 18. februar ove godine. Sveti arhijerejski Sabor je skupština svih episkopa, vladika, mitropolita koji na sednici pokreću izborni postupak i taj sabor tako postaje Izborni sabor.

 

Ustav SPC nalaže da Izborni sabor treba da se održi najkasnije tri meseca od upražnjavanja mesta patrijarha, odnosno patrijaršijskog prestola, a Saboru treba da prisustvuje dve trećine članova – arhijereja.

 

Kako se glasa?

 

Na Izbornom saboru, članovi predlažu trojicu kandidata za novog patrijarha. Oni moraju da ispune nekoliko uslova: da je eparhijski arhijerej, odnosno da je na čelu eparhije pod upravom SPC, i to najmanje pet godina. Zatim se pristupa tajnom glasanju, a svaki kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu glasova pa zato postoje najmanje dva kruga glasanja.

 

“Apostolski žreb”

 

Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na “apostolski žreb”. Tada se imena kandidata stavljaju u tri zasebne koverte, one u Jevanđelje, a jedan od monaha, koji je izabran od strane Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.

 

“Apostolski žreb” je vraćen šezdesetih godina prošlog veka s ciljem da se izbegne uticaj države na izbor poglavara.

 

Blic.rs

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *