USKORO PADA SAVJET MINISTARA
Tegeltija gubi podršku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH!?

Aktuelno BIH

Na sjednici Predstavničkog doma PS BiH, koja bi trebalo da bude održana 27. jula, Savjet ministara na čelu sa Zoranom Tegeltijom mogao bi da izgubi podršku parlamentarne većine, saznaje Istinito.

 

Prema informacijama iz opozicionih krugova, lideri SDS i PDP, Mirko Šarović i Branislav Borenović, uveliko rade na promjeni parlamentarne većine, što bi, sasvim izvjesno, Zorana Tegeltiju moglo ostaviti bez fotelje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 

Šarović i Borenović nisu željeli da potvrde ove informacije, ali ih nisu ni demantovali, ističući da je uloga opozicije u parlamentarnom životu jasna.

 

O promjeni skupštinske većine na nivou BiH spekulisalo se i ranije, ali je nakon posjete delegacije BiH na čelu sa Zoranom Tegeltijom Briselu, ta mogućnost postala izvjesnija.

 

EU administracija nije zadovoljna učinkom izvršne vlasti u BiH na planu reformi i sticanja kandidatskog statusa, što je nedvosmisleno potvrdio i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Josep Borelj.

 

– Napredak u reformama je ograničen. Danas podstičemo vođstvo da pojača neophodne napore u preostalim mjesecima neizborne godine. Imaju dužnost da zemlju pokrenu u integraciju s EU, jer je to nešto što su riješile sve strane, rekao je Borelj nakon nedavnog sastanka sa Zoranom Tegeltijom.

 

Tegeltiji naruku ne ide ni to što su odnosi na relaciji SNSD – HDZ – SDA sve zategnutiji, što se posebno manifestuje u vezi sa neslaganjem oko izmjena izbornog zakona, ali i reformom pravosuđa.

 

Između ključnih aktera međunarodne zajednice, SAD i EU, postoji visok stepen saglasnosti oko stanja u BiH i ključnih reformi koje će zahtijevati novi visoki predstavnik Kristijan Šmit koji dužnost preuzima 1. avgusta.

 

Borba protiv korupcije i sređivanje stanja u pravosuđu kao prvi korak ka stvaranju pravne države, provođenje sudskih odluka i primjena evropskih standarda, zadaci su na koje aktuelni Savjet ministara nije odgovorio.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *