POSMRTNI VIJENAC ZA UniCredit BANKU
UniCredit Italia: Ne sprečavamo svoje klijente da kupuju i prodaju virtuelne valute!

Aktuelno Ekonomija

UniCredit banka Italije javno je saopštila da ne sprečava svoje klijente da trguju kriptovalutama. Kod nas firme koje posluju u oblasti kriptovaluta moraju se za takvu mogućnost boriti na sudu! Primjer za to je sudski spor između firme Bitminer Factory iz Gradiške i banjalučke UniCredit banke

 

Samo jedna nepromišljena objava italijanske UniCredit banke na Tviteru izazvala je revolt poslovne zajednice i brojnih građana koji trguju kriptovalutama. U znak protesta, iznad ulaza u banku postavljen je posmrtni vijenac, a to je bio povod da banka hitno reaguje o objasni svoj stav prema poslovanju sa kriptovalutama.

 

UniCredit Italija je na svom zvaničnom nalogu na Tviteru 7. januara objavila da “trenutne politike Grupe zabranjuju odnose sa drugim ugovornim stranama koje izdaju virtuelne valute, ili djeluju kao platforme za razmjenu”, nakon čega je uslijedila prava bura reakcija.

 

Mnogi su razumjeli ovo kao stav UniCredit banke da je njenim klijentima onemogućeno trgovanje virtuelnim (kripto) valutama.

 

 

Nakon burnih reakcija na društvenim mrežama, UniCredit banka je bila prinuđena da izda zvanično saopštenje i objasni svojim klijentima kakav je njen stav po pitanju kriptovaluta.

 

„Ne ulažemo u virtuelne valute, ali ne sprečavamo naše klijente u tome. Ne dovodeći u pitanje preporuke o rizicima povezanim s ovim instrumentima” – naveli su iz UniCredit banke.

 

“Potvrđujemo da UniCredit trenutno ne učestvuje u bilo kakvom ulaganju u kriptovalute. Međutim, treba pojasniti da UniCredit apsolutno ne sprečava svoje klijente da kupuju i prodaju transakcije u virtuelnim valutama, ne dovodeći u pitanje preporuke o rizicima povezanim sa ovim instrumentima. Izvinjavamo se zbog nesporazuma”.

 

Ovim saopštenjem objavljenim na Tviteru banka stavlja tačku na nesporazum koji ju je zadesio poslednjih dana, tačnije pošto je 7. januara na Tviteru postavila objavu koja je izazvala nesporazum.

 

 

Unicredit na svojoj web stranici opširnije objavljuje svoj stav o ulaganjima u kriptovalute:

 

„UniCredit trenutno ne obavlja nikakve aktivnosti ulaganja u kriptovalute (virtuelne valute) ni u ime svojih klijenata, ni za svoj račun – stoji u online dokumentu. UniCredit nudi konsultantske usluge i nudi različite investicione proizvode i usluge na osnovu karakteristika svakog klijenta“.

 

UniCredit banke u RS se prave naivne

 

I dok banke iz grupacije UniCredit u Italiji ne bježe od poslovanja sa klijentima u čijem poslovnom portfoliju su i kriptovalute, u Banjaluci je nedavno okončan prvostepeni sudski spor između Bitminer Factory d.o.o. iz Gradiške i banjalučke UniCredit bank AD Banja Luka, težak 256 miliona KM.

 

Okružni privredni sud u Banjoj Luci presudom Broj: 57 Ps 129984 19 Ps od 30. decembra prošle godine obavezao Unicredit bank AD Banja Luka da preduzeću Bitminer Factory d.o.o. iz Gradiške na ime naknade štete isplati 256 miliona maraka zbog neposlovnog odnosa, odnosno jednostranog zatvaranja poslovnog računa privrednog subjekta, koji je doveo do propasti ICO projekta.

 

Banjalučka UniCredit banka se pred sudom branila da je imala propisanu zabranu za ulazak u poslovni odnos sa klijentima koji se bave kriptovalutama, ali to ničim nije mogla dokazati.

 

 

Primjer iz Italije upravo potvrđuje da bankama iz UniCredit Grupe, pa ni onima u BiH i Republici Srpskoj, nije zabranjeno da otvaraju račune i imaju poslovni odnos sa klijentima koji posluju sa kriptovalutama.

 

Prava istina je da banke iz UniCredit Grupe ne posluju direktno sa kriptovalutama, ali posluju sa klijentima koji trguju kriptovalutama!

 

Nažalost, ovo nije jedini sudski spor koji domaća preduzeća vode protiv banaka koje odbijaju da im otvore poslovne račune samo zato što u svojim djelatnostima, između ostalog, imaju i trgovinu kriptovalutama.

 

Na potezu je Agencija za bankarstvo RS, kao zakoniti regulator sa ključnom ulogom u regulisanju bankarskog sektora, od čije inicijative zavisi inačin na koji će biti uređeno tržište kriptovaluta u RS i BiH.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *