Firme povezane sa Dodikom uskoro na udaru sankcija?

Aktuelno BIH

Finansijski udar zbog podrške politici Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. osjetiće, po svemu sudeći, brojne firme. I dalje se očekuje najavljeno proširenje američkih sankcija. Analitičari tvrde da su mnofe firme pod Dodikovom kontrolom.

 

Sve su češće špekulacije o tome koje će firme i kompanije na američkoj listi biti označene povezanim sa Miloradom Dodikom. Dodikova mreža, kažu iz opozicije, itekako je velika – proteže se čak od sektora poljoprivrede do marketinga, IT sektora, medija, ugostiteljstva…

 

–  Jedna od njih je i kompanija Prointer koja par godina nakon osnivanja ima promet od 50 miliona KM sa javnim ustanovama. Dodik je priznao da mu je sin u toj kompaniji savjetnik ili konsultant. Jasno je da je napravljena klijentilistička mreža privilegovanih firmi bliskih vlastima koje na tenderima dobijaju ogroman novac i isisavaju budžet i javna preduzeća RS’, tvrdi Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

Osim ove kompanije sa Dodikovim sinom dovode se u vezu i druge firme.

 

–  Njegov sin je suvlasnik firme Eco Fruit, to je ona firma koja je dobila tri miliona kredita, ta firma je prijavila da je u 2020. godini imala dobiti od skoro pola miliona KM, tačnije 497.000 KM, objašnjava Jasna Fetahović, novinarka CIN-a.

 

Spisak firmi koje su na američkoj listi, a koji se pojavio u javnosti obuhvata robne kuće, apoteke, medije, građevinska preduzeća… Iz Američke ambasade nisu potvrdili postojanje takve liste.

 

–  Nemamo informaciju o listi na koju se referirate. Sjedinjene Američke Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije kada su ugroženi sigurnost i stabilnost BiH, naveli su za N1 iz ambasade SAD-a u BiH.

 

Nakon obznanjenih sankcija Dodiku vidjeli smo proslavu. No, to pokazuje nešto drugo, smatraju analitičari. Oni tvrde da su sankcije i američko prisustvo u jadranskom moru vrlo jasna poruka.

 

–  Dodik sada pokazuje jasne znakove panike jer sankcije rade. Radiće još više kada njegovi saradnici, trabanti dobiju ostatak sankcija, a to će se uskoro vjerovatno dogoditi. A vojni nosač aviona uz morsku granicu BiH i Hrvatske je tu da se pokažu vojni mišići, smatra novinar Erol Avdović.

 

Iz SNSD-a smatraju da sankcije neće donijeti ništa. S druge strane, opozicioni političari ocjenjuju da je Dodik kapitulirao.

 

–  Imali smo ovdje i situaciju da je još gorih pritisaka bilo poput smjenjivanja ljudi, sankcija i ko god to dobronamjerno analizira zaključit će da to ničemu dobrom nije donijelo. Ni pomirenju ni ičemu. Naprotiv, dodala je Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba SNSD-a u PS BiH.

 

–  Vidite kako je Dodik poklekao. Nema više najava da će osnivati vojsku RS, ukinuti OS, nema najava da će osnovati graničnu policiju, carine RS i ostale ustanove da će, kako je rekao, vraćati ingerencije, istakao je Vukanović.

 

Sankcije razmatra i Velika Britanija. Tokom sjednice parlamenta rečeno je da je RS na Londonskoj berzi prošle godine dobila 300 miliona eura, a taj novac se koristi, kažu, za otplatu dugova i kupovinu oružja. I to će ova država preispitati. Osim u drugim zemljama pozivi na nove sankcije sve glasniji su i unutar BiH.

 

Nakon svih najava novih političkih poteza Dodik sada, kažu analitičari, smiruje situaciju. Sankcije i finansijski udar koji se očekuje, ocjenjuju, daje rezultat.

 

N1/Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *