PORUKA SAD NEPOSLUŠNIMA
Američki nosač aviona na kojem je nekad bio i Dodik, ponovo u Jadranu (FOTO)

Aktuelno BIH

Američki nosač aviona Hari Truman nalazi se svega 130 kilometara vazdušne linije (70 nautičkih milja) od Dubrovnika i BiH, u međunarodnim vodama. Riječ je o čuvenom nuklearnom nosaču aviona “CVN-75 Hary S. Truman” sa 90 aviona, 20 helikoptera i 5.000 marinaca, na kojem je prije 15-ak godina boravio i Milorad Dodik

 

Više je nego zanimljivo da su Amerikanci u Jadran poslali ni manje, ni više do nosač aviona kojeg je prije skoro 15-tak godina posjetio i sam Dodik!

 

Mirza Čubro, novinar i producent Al Jazeere Balkans objavio je 2017. na svom Facebook profilu fotografije kada je u društvu Dodika i drugih bh. političkih zvaničnika boravio na nosaču aviona USS Harry S.Truman.

 

Posjeta je organizovana kako bi se političari, oficiri, novinari … upoznali s načinom djelovanja NATO-a. U delegaciji je, među ostalim, bio i Dodik, “tada snažni zagovornik EU i NATO integracija”.

 

 

 

Pored Dodika tada su bili Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i visoki oficir u Oružanim snagama BiH bio i aktuelni ministar odbrane BiH, general Sifet Podžić. Upravo zajedno s unifomisanim Podžićem, Dodik je tada rado pozirao na američkom nosaču.

 

Najjači argument

 

Vojni analitičar Nedžad Ahatović kaže za Radiosarajevo.ba da ulazak nosača aviona u Jadranski akvatorij jeste iznimno važna poruka.

 

– Kada Amerikanci žele da pojačaju svoje političke aktivnosti koje ne idu u pravcu kojim oni žele, onda u igru uvode njihov najjači argument od 90.000 + tona američke diplomacije u vidu nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimitz, kaže Ahatović za Radiosarajevo.ba.

 

– Ovaj ploveći aerodrom od 330 metara dužine, sa 6000 ljudi posade i 90 borbenih aviona i helikoptera koji košta 4.5 milijarde dolara je vrlo moćna poruka onima koji izazivaju američki autoritet velike sile. I pored činjenice da polako zastarijevaju američki nosači aviona i dalje su simbol njihove vojne i političke moći.

 

Upravo zbog “diplomatske poruke” – njihovo kretanje se pomno prati.

 

– Jer je i to vid komunikacije koju povremeno Bijela kuća upotrebljava kako bi nekim ljudima postalo jasno šta to State Department hoće od njih, zaključuje Ahatović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

 

Širi kontekst

 

Srđan Šušnica, publicista, kulturolog, pravnik i istraživač, inače odlično upućen u pitanja odbrane i sigurnosti u međunarodnom kontekstu, primijetio je drugačiji kontekst u kojem se dešava kriza u BiH.

 

– Kriza u BiH dešava se u kontekstu tihoga rata između Zapada predvođenog SAD-om, s jedne, i Rusije i Kine, s druge strane. Pogotovo na istoku Evrope i Mediteranu. Prisustvo, Kine, Rusije, ta podrška Dodikovom režimu je izraz želja jer se šalje poruka Americi da je ovo “njihova teritorija”, njihov dio interesne zone u zaleđu NATO pakta, kao i da računaju na njega. Kako računaju? Oni ovaj prostor mogu da koriste da ucjenjuju Zapad i time da su sposobni izazvati krizu u regionu, analizira Šušnica.

 

 

Vidi se, dodaje, da Dodik neće stati upravo zbog riješenosti Rusiji da drži BiH čvrsto. Upravo u ovom kontekstu pominje i nosač aviona…

 

– Razlika u odnosu na ranije godine je upravo to da se dešava drama u crnogorskom bazenu, na istoku Evropu. Šesta flota je na istočnom Mediteranu, ušla je u Jadranski akvatorij. Osniva se Štab NATO-a u Albaniji za cijelu regiju. Mislim da uloga Balkana, BiH i Srbija, situacija u njima postaju fokus jer su RS i Srbija ruske platforme u regiji. Nosioci destabilizacije u klinu između istočnog i južnog krila NATO! To uklinjavanje predstavlja jednu trajnu opasnost po sigurnosne nacionalne interesa NATO zemalja. Mislim da su se mnogi u EU i Washingtonu probudili. To se vidi. Vidjet ćemo koliko će brzo reagovati, zaključio je Šušnica.

 

Poruka i Zagrebu

 

Vedran Sršen u tekstu na portalu Tačno.net navodi da je američki nosač primijetio i zvanični Zagreb, koji ovih dana očijuka sa Moskvom.

 

– Sada nakon Banja Luke probudila se i hrvatska politika shvativši da je opčinjenost Miloradom Dodikom kao branikom hrvatskih nacionalnih interesa u BIH vodi u potencijalne nesuglasice sa SAD-om, a buđenje je nastupilo uplovljavanjem američkog nosača aviona “Harry S. Truman” sa 90 aviona, 20 helikoptera i 5.000 marinaca članova posade u Jadransko more. Andrej Plenković, koji je do juče govorio kako sa Zoranom Milanovićem po pitanju BIH između njih nema razlike, sada nastojeći popraviti odnose u Federaciji sastaje se u Dubrovniku sa Bakirom Izetbegovićem, naveo je, uz ostalo, Sršen.

 

Radiosarajevo/Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *