Agencija za bankarstvo ćuti dok UniCredit banka ide stopama Hypo banke

Aktuelno Društvo

Iako je Agencija za bankarstvo RS bila upoznata sa postupcima banjalučke UniCredit banke, u vezi sa sporom teškim 256 miliona KM koji je pokrenuo Bitminer Factory iz Gradiške, nije preduzela ništa iz svoje nadležnosti da bi spriječila štetne postupke banke, ili preduprijedila posljedice koje će neminovno uslijediti po banku i njenog klijenta.

 

Naime, kada je UniCredit banka AD Banjaluka 2018. godine donijela jednostranu odluku da zatvori poslovni račun Bitminer Factory d.o.o. iz Gradiške, uslijedila je tužba koja je rezultirala presudom Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 30. decembra 2021. godine, teškom 256.326.152 KM, na ime odštete zbog neposlovnog odnosa i nezakonitog zatvaranja poslovnog računa.

 

Sud je utvrdio da je UniCredit banka svojim nezakonitim postupanjem prema klijentu Bitminer Factory d.o.o. spriječila realizaciju dijela investicionog projekta vrijednog 100.000.000,00 USD, koji je imao za cilj prikupljanje stranih investicija i ulaganje u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, opremu za proizvodnju digitalnog prostora na Etherum platformi, kao i razvoj blockchain tehnologije.

 

Agencija za bankarstvo RS u svom odgovoru potvrđuje da su redstavnici banke “bez odlaganja informisali Agenciju o predmetnoj presudi kao i o daljnjim koracima koje namjeravaju preduzeti po pitanju iste”, ali i da nije preduzela ništa u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima. Otvara se pitanje – da li je time zaštićena banka, klijent, ili finansijski sektor u cjelini?

 

 

Agencija dalje navodi da ne može da komentariše pomenutu prvostepenu presudu, kao ni drugostepenu ili pravosnažnu presudu, ali i da će “pratiti daljnji razvoj situacije” u vezi sa ovom presudom i u zavisnosti od njenog ishoda “eventualno preduzimati mjere iz svoje nadležnosti”.

 

Agencija ovdje prenebregava činjenicu da su mjere trebale da budu preduzete odmah, smatraju u Bitminer Factory i navode da je prema Zakonu o bankama nadzor isključivo u nadležnosti Agencije.

 

– Prema Zakonu o bankama, nadzor nad bankama je isključivo u nadležnosti Agencije za bankarstvo i ona je već trebalo da izvrši kontrolu postupanja UniCredit banke u ovom konkretnom slučaju. Da li propuštanjem da to učini Agencija u dogovoru s Bankom štiti propuste UniCredit banke? – pitaju se u Bitminer Factory.

 

 

UniCredit banka se do sada nije oglašavala u vezi sa ovim slučajem, osim posredstvom advokata, koji su najavili žalbu na presudu osnovnog suda u Banjaluci.

 

Reagujući na navode Agencije za bankarstvo RS, da je bankarski sistem u Republici Srpskoj stabilan, iz Bitminer Factory ističu da će, ako presuda postane pravosnažna, biti potrebno da se izdvoji cjelokupna trogodišnja dobit svih banaka da bi se namirio odštetni zahtjev koji po presudi protiv UniCredit banke iznosi 256.326.152 KM.

 

– Dobit UniCredit banke godišnje iznosi oko 15 miliona KM. Znači li to da će ova banka narednih 20 godina raditi samo da bi namirila iznos iz ove presude, a gdje su ostali sudski sporovi protiv nje? – pitaju iz Bitminer Factory.

 

Iz ovog preduzeća podsjećaju da je UniCredit banka za ovu namjenu rezervisala tek 100.000 KM, što je, kako ističu, smiješno.

 

 

Pozdravljaju najavu Vlade RS da bi na nekoj od narednih redovnih sjednica Narodne skupštine trebalo da bude razmatran nacrt zakona koji će na najbolji način urediti oblast kriptovaluta i elektronske imovine.

 

– To bi bila dobra polazna osnova, ali i dalje stoji činjenica da Agencija za bankarstvo RS sa sebe skida odgovornost za kontrolu platnog prometa i nadzor nad poslovanjem banaka koje, nažalost, često nije u skladu sa zakonima BiH i RS, ističu iz Bitminer Factory.

 

Budući da je uloga Agencije za bankrstvo RS od ključnog značaja, pogotovo u nedostatku zakonske regulative za oblast kriptovaluta, valja podsjetiti da Agencija svojevremeno nije djelovala u skladu sa zakonom ni kada je u pitanju poslovanje i nadzor nad radom nekadašnje Hypo banke u Banjaluci.

 

Kristal banka je u početku samo koristila logo HYPO
ABRS je bila upoznata sa aktivnostima od privatizacije Kristal banke do propasti HYPO

 

Zbog lošeg poslovanja i kršenja zakona, kao i brojnih sudskih sporova koji su završili na štetu ove banke, afera Hypo kulminirala je likvidacijom i prodajom dijela banaka iz grupacije Hypo-Alpe-Adria.

 

Zbog negativnog imidža u javnosti, banjalučka Hypo banka morala je da promijeni čak i ime!

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *