Još jedna smrt na UKC RS sa sumnjom u greške ljekara!?

Aktuelno Društvo

Na UKC RS u Banjaluci prije dva dana preminula je pacijentkinja Vera Pećanac, koja se, prema našim saznanjima, duže od mjesec dana liječila od tumora kičmene moždine. Nakon neuspješne operacije došlo je do komplikacija i ponavnog operativnog zahvata, ali i do curenja cerebrospinalne tekućine (likvora), zbog čega je i nastupila je smrt. Njen suprug Velimir Pećanac odgovornima smatra ljekare koji su izvršili operaciju i vodili postoperativni tretman.

 

– Tužnim srcem javljam mojim prijateljima i rođacima da je danas moja supruga Vera preminula na Kliničkom centru u Banjaluci. Mojim mišljenjem – greškom ljekara Dr Savića i Dr Joksimovića, objavio je Pećanac na svom profilu na Fejsbuku.

 

 

Sve je više građana koji se žale na medicinski tretman u UKC RS, jer su su tokom svog, ili liječenja članova svojih porodica, doživjeli traumatična iskustva. Nažalost, mnogi ih nisu preživjeli.

 

Dušanu Puhalu je krajem jula prošle godine na Klinici za neurohirurgiju UKC RS operisan tumor na mozgu. Porodica Puhalo je pisala generalnom direktoru UKC-a Vladi Đajiću i ministru zdravlja Alenu Šerniću, upozoravajući na loše urađenu operaciju i nemar dr Miloja Joksimovića i Ljubiše Simića. Sve je bilo uzalud. Dušan Puhalo je preminuo od sepse 17. januara ove godine.

 

 

Dijana Milanović (30) iz Banjaluke, preminula je 09. decembra prošle godine na UKC RS, nakon 33 dana borbe za život sa COVID-om 19. Njen suprug Goran Milanović, koji je putem medija u javnost iznio svoje ogorčenje odnosom ljekata i rukovodstva UKC RS koji su ga, kako tvrdi, omeli u pokušalju da Dijana nastavi liječenje u nekoj drugoj ustanovi tvrdi da je smrt nastupila zbog neadekvatnog medicinskog tretmana.

 

Dijana Milanović

 

Milanović je zajedno sa još nekoliko građana čiji članovi porodice su doživjele slične sudbine, osnovao Udruženje “Dijana Milanović”, čiji je cilj borba za prava pacijenata i poboljšanje uslova u zrdavstvenom sistemu. U nedostatku sistemskih rješenja, odlučili su se za građanski aktivizam.

 

Član ovog Udruženja je i Boris Manojlović. Njegova supruga Ilijana Manojlović bila je u četvrtom mjesecu trudnoće, a komplikacije su počele nakon što joj je urađena amniocinteza. Ilijana je preminula 18. aprila 2020. na UKC RS od posljedica sepse, jer joj nije urađena kiretaža, nakon što je utvrđeno da je došlo do smrti ploda.

 

Boris Manojlović i Goran Milanović – Udruženje “Dijana Milanović”

 

Koliko je ovakvih slučajeva u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, u kojima pacijenti stradaju zbog greške, ili nebrige ljekara, gotovo je nemoguće utvrditi. Ozbiljan problem je što Republika Srpska nema zakonski regulisan sistem prijave medicinske greške.

 

U Ministarstvu zdravlja se u veoma malom broju slučajeva odlučuju na formiranje komisije za stručni nadzor, a zakazala je i Komora doktora medicine RS koja ne reaguje na konkretne slučajeve kršenja etike, ali ni na očigledne dokaze iz medicinske dokumentacije pacijenata.

 

Pacijenti i njihove porodice prinuđeni su da podnose prijave policiji i nadležnom tužilaštvu, ili da greške, pa i nestručnost i nebrigu ljekara dokazuju pred sudovima, što je često dug i neizvjesan proces.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *