KRIZA U DONBASU
Ukrajina nastavlja granatiranje, izbjeglice već stižu u Rusiju (VIDEO)

Aktuelno Svijet

U Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR) zabilježeno je najžešće granatiranje iz Ukrajine u posljednjih nekoliko mjeseci. U pozadini ovih događaja, 18. februara DNR i LNR su najavile organizovanje odlaska stanovništva u Rusiju. Sutradan su šefovi republika Denis Pušilin i Leonid Pasečnik potpisali ukaze o opštoj mobilizaciji.

 

Ukrajinske jedinice su u subotu naveče i ujutro nastavile masovno granatiranje Donjecke i Luganske Narodne Republike, uključujući i artiljeriju velikog kalibra. Prema riječima predstavnika DPR-a i LNR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC), napadnuto je više od 10 naselja.

 

Lider DPR Denis Pušilin u subotu je potpisao dekret o opštoj mobilizaciji.

 

“Apelujem na sve muškarce republike koji su u stanju da drže oružje u rukama, da se bore za svoje porodice, svoju decu, supruge, majke. Zajedno ćemo ostvariti pobjedu koju svi želimo i koja nam je potrebna. Zaštitićemo Donbas i sav ruski narod”, naveo je on u saopštenju.

 

Pušilin je naredio vladi da privredu republike prebaci na rad u ratnim uslovima. Njegov dekret je već odobrio parlament DNR.

 

Šef LNR Leonid Pasečnik potpisao je sličan dokument. U tekstu se navodi da je mobilizacija najavljena kako bi se stvorili uslovi za odbijanje agresije ukrajinskih vlasti na LNR.

 

Uredbom je propisano da se jedinice Narodne milicije LNR, drugih vojnih i specijalnih formacija dovedu u punu borbenu gotovost, kao i da se garantuje njihovo kadrovsko stanje prema ratnom štabu. Utvrđena je zabrana putovanja van Republike za muškarce uzrasta od 18 do 55 godina.

 

Pogoršanje situacije

 

U petak uveče, šefovi Donjecke i Luganske Narodne Republike obratili su se stanovnicima sa najavom hitne evakuacije. Apeli se odmah distribuiraju putem medija i društvenih mreža u DNR, LNR i Rusiji.

 

 

Oko 36 hiljada stanovnika Donbasa već je evakuisano u Rusiju. Prema posljednjim podacima, spremni su za prihvat u 26 od 85 regija u zemlji. Istovremeno, iz Rusije više neće biti moguće otići u Donbas – svi kontrolni punktovi u Rostovskoj oblasti rade samo za ulazak u zemlju, prenosi TASS.

 

Rostovska oblast planira da prihvati do 900.000 izbeglica iz Donbasa u devet okruga i četiri grada, saopštile su službe za vanredne situacije RIA Novosti.

 

Ukrajinske granate na teritoriji Rusije

 

Osim toga, u subotu je eksplodirala granata u pograničnom području Rostovske oblasti. “Granata je eksplodirala na teritoriji Tarasovskog okruga Rostovske oblasti, kilometar od državne granice Rusije sa Ukrajinom. Eksplozija se dogodila u 04:00, 300 metara od jednog od domaćinstava u selu Mityakinskaya. Lokalno stanovništvo prijavio je to agencijama za provođenje zakona”, rekao je izvor za TASS.

 

Istinito

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *