KRIZA U DONBASU
Obavještajni podaci DNR i LNR najavljuju ofanzivu Ukrajine

Aktuelno Svijet

Obavještajni podaci u Donbasu predviđaju ofanzivu ukrajinske vojske širih razmjera koja će biti potpomognuta i s mora. Ukrajinski predsjednik Zelenski sprema se da napusti Kijev zajedno sa ambasadama pojedinih zapadnih zemalja

 

Prema obavještajnim podacima Narodne milicije DNR, Oružane snage Ukrajine u cjelini aktivno se pripremaju za neprijateljstva. Na području grada Hmeljnicki u toku su pripreme za upotrebu raketnih sistema Točka-U.

 

Obavještajci DNR uspjeli su doći do plana ofanzivne operacije ukrajinskih snaga bezbjednosti, izjavio je predstavnik Narodne milicije samoproglašene republike Eduard Basurin. Prema dobijenim informacijama, operacija bi trajala pet dana. Njen cilj je potisnuti rusko stanovništvo u Rusiju i ostvariti punu kontrolu nad cijelom teritorijom Donbasa.

 

Planirano je da se udari iz tri pravca. Glavni je do Kramatorsk-Debaljceva, ovde bi trebalo da stigne do Alčevska i Jenakijeva za tri dana i dalje do ruske granice. Na Azovskom pravcu Oružane snage Ukrajine planirale su ofanzivu od Širokina i pomorski juriš iz Novoazovska kako bi za dva dana došli do Ilovajska i Uljanovska i krenuli dalje u pravcu Krasnog Luča. U pravcu Luganska nameravaju da se presele u Alčevsk sa pristupom Crvenom snopu kako bi se povezali sa grupacijom Jug.

 

Prema obavještajnim podacima DNR, ukrajinske snage sigurnosti očekuju da će uništiti vojne i civilne objekte do dubine od 10-15 kilometara masivnim udarom artiljerije, aviona, helikoptera i dronova, kao i blokirati Donjeck, Lugansk, Gorlovku i Alčevsk.

 

Takođe, prema obavještajnim podacima DPR-a, ukrajinska strana planira da izvrši amfibijski napad na azovsku obalu republike. U udarnu grupu za pravac Šartana – Kominternovo uključena je izviđačka četa i četa za vatrenu podršku, a za prebacivanje se pripremaju i vodovi bataljona teritorijalne odbrane. S mora će se koristiti čamci koje prebace Sjedinjene Države.

 

Osim toga, Donjeck navodi da su dobili informacije o planovima za evakuaciju rukovodstva Ukrajine – kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog i Vrhovne rade – iz Kijeva u Lavov, slijedeći ambasade nekoliko zapadnih zemalja.

 

 

 

Situacija na liniji razgraničenja u istočnoj Ukrajini eskalirala je u četvrtak. Republike Donbas, koje nisu pod kontrolom Kijeva, izvještavaju o masovnom granatiranju od strane Oružanih snaga Ukrajine (AFU), a ukrajinska strana priprema ofanzivu. Pogoršanje se poklopilo s radnim putovanjem predsjednika države Volodimira Zelenskog u zonu operacije Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu. Na svom Instagramu je naveo da je čamcem otišao preko Azovskog mora u područje operacije.

 

Kijev ignoriše sve ranije postignute sporazume, koncentrisao je većinu vojske na granici sa DNR i LNR i redovno granatira položaje milicije, uključujući i korištenje zabranjene opreme.

 

U samoproglašenim republikama strahuju da će u narednim danima predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dati naređenje vojsci da pokrene invaziju, a u tom kontekstu žene, djeca i starci su počeli da se evakuišu u Rostovski region u Rusiji, a objavljena je opšta mobilizacija.

 

Prema riječima pres-sekretara predsjednika Rusije Dmitrija Peskova, Kremlj prati situaciju u Donbasu i smatra je “veoma, veoma opasnom” zbog provokacija ukrajinske strane, prenosi TASS.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *