Putin naredio hitnu akciju vojske u Ukrajini (VIDEO)

Aktuelno Svijet

Ruski predsjednik Vladimir Putin ovlastio je vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u Ukrajini, objavio je u televizijskom obraćanju nešto prije četiri sata ujutro.

 

– Okolnosti zahtijevaju od nas da preduzmemo odlučnu i hitnu akciju. Narodne Republike Donbasa obratile su se Rusiji sa zahtjevom za pomoć. S tim u vezi, u skladu sa članom 51, dijelom 7 Povelje UN-a, uz sankciju Vijeća Federacije i U skladu sa ugovorima o prijateljstvu koje je ratifikovala Savezna skupština i uzajamnoj pomoći sa DNR i LNR, odlučio sam da sprovedem specijalnu vojnu operaciju, rekao je Putin.

 

 

On je naveo da je cilj specijalne operacije Rusije da zaštiti ljude koji su bili izloženi zlostavljanju i genocidu od strane kijevskog režima već osam godina.

 

– Za to ćemo nastojati da demilitarizujemo i denacifikujemo Ukrajinu, kao i da privedemo pravdi one koji su počinili brojne krvave zločine nad civilima, uključujući i ruske građane, rekao je Putin.

 

Prema riječima ruskog predsjednika, neizbježni su sukobi između Rusije i nacionalističkih snaga u Ukrajini, koje će prije ili kasnije ratom otići na Krim.

 

– Samo je pitanje vremena. Oni se spremaju, čekaju pravo vrijeme. Sada takođe traže nuklearno oružje. Nećemo im dozvoliti da to učine, rekao je Putin i dodao da se Rusija ne može osjećati sigurno, razvijati se, postojati uz stalnu prijetnju koja dolazi od Ukrajine koju podržava NATO.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *