Grlić Radman: Izbori u BiH po dosadašnjem sistemu ne bi donijeli ništa dobro

Politika Region

Ministar spoljnih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je u Briselu da je situacija u Bosni i Hercegovini duže vrijeme u fokusu Savjeta Evropske unije i da će se o tome raspravljati i na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova, te da održavanje izbora po dosadašnjem sistemu ne bi donijelo ništa dobro.

 

“Hrvatska ne može podržati kalendar izbora, odnosno održavanje izbora samo zbog izbora ukoliko se održe u ovakvim uslovima, jer će oni nadalje destabilizirati državu i produbiti krizu”, smatra Grlić-Radman.

 

Naglasio je da je postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH od velikog značaja kako bi Bosna i Hercegovina postala institucionalno funkcionalna i stabilna država.

 

“Hrvatska će i dalje podržavati cjelovitost i teritorijalni integritet BiH, a podržavaćemo i ono što donose hrvatska tijela, a to je Hrvatski narodni sabor, što je u interesu ravnopravne zastupljenosti i konstitutivnosti koju ostvaruju”, dodao je šef hrvatske diplomatije.

 

Grlić Radman smatra da politički lideri još uvijek imaju šansu i pozvao ih je kao posrednike tih pregovora da ulože sve političke napore kako bi se postigao dogovor o izmjeni Izbornog zakona.

 

Tvrdi da Hrvatska ima podršku za to unutar Evropske unije, jer kaže da je svima u interesu stabilnost BiH, samo je potrebno jasno izraziti o čemu se radi u toj multinacionalnoj državi.

 

“Ovaj problem nije od juče, a sada imamo situaciju da je hrvatski član Predsjedništva izabran ne voljom Hrvata, nego voljom većinskog naroda koji mora pokazati više razumijevanja za najmalobrojniji narod u BiH”, zaključio je ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *