Stanić: Neobjašnjiva je razlika od 40 hiljada КM po sanitetskom vozilu!

Aktuelno Društvo

– Neobjašnjiva je razlika od 40 hiljada КM po sanitetskom vozilu u nabavkama ministarstva zdravlja, što na ukupno 15 vozila dovodi do razlike od 600.000 КM. Da se radilo makar dijelom za Republiku Srpsku, još skoro deset zdravstvenih ustanova je moglo dobiti po sanitet – istakao je dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS, reagujući na saopštenje ministarstva zdravlja, koji su naveli da je sve urađeno transparentno i po zakonu.

 

– Ne možete se vi kriti iza leđa Svjetske banke i da na osnovu njenog autoriteta mi ustuknemo sa svojim pitanjima! Кad ste već napisali ovaj ogromni tekst, zašto niste rekli da su vozila carinjena i da je obračunat PDV na cijenu 31700 КM, što dokazuje dokument Uprave za indirektno oporezivanje, poručio je Stanić.

 

On kaže da vozila možda jesu prerađivana u sanitet, a iz ministarstva ne navode koliko je to koštalo.

 

– Prema našim saznanjima, to je koštalo 15 hiljada КM po vozilu, ali neka to provjere MUP i Tužilaštvo RS kako se od cijene od 31 700 КM došlo do cijene 106.700 КM po vozilu koju je platilo Ministarstvo zdravlja, navodi Stanić.

 

Predsjednik resora za zdravstvo SDS kaže da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u opširnom tekstu prepunom nebitnih činjenica pokušalo je da zamagli suštinu te da nisu dali ni jedan odgovor na jasno postavljena pitanja i problematične djelove u ovoj javnoj nabavci!

 

– Pitanja su krajnje jednostavna i nisu upućena vama, pa da vi na njih odgovarate. Pitanja i zahtjev za promptnu istragu je upućen organima u čiji rad vjerujemo, a to su Tužilaštvo i MUP Republike Srpske! Niste odgovorili u vašem tekstu da li je bilo prefakturisavanja da se pokrije razlika u cijeni!? Isto tako niste naveli, da li je neko ranije dobio povlaštenu informaciju, na vrijeme se pripremio za isporuku, a konkurencija je bila onemogućena rokom isporuke?! Neka i ovo utvrde nadležni organi! – sugerisao je Stanić.

 

Pošto ministarstvo zdravlja spominje članove komisije, kaže Stanić, nada se da su spremni ići na poligrafsko vještačenje da ponove sve iz vašeg demantija i odgovore na sva ova pitanja!

 

– Zadatak opozicije je upravo da ukaže na ovakve pojave i ukaže na besprizorno trošenje sredstava u trenucima najveće krize u Republici Srpskoj. Ova vozila su uručena u sklopu obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske, tako da ste ovakvim radom i taj veličanstveni jubilej uprljali!!! Zahtjevamo od nadležnih organa efikasnu provjeru svih ovih navoda i striktnu primjenu zakona bez obzira o kome se radilo, zaključio je Stanić.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *