Dodik ponovo na saslušanju u Tužilaštvu BiH o kupovini vile na Dedinju

Aktuelno BIH

U Tužilaštvu BiH danas je nastavljeno saslušavanje Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bih i lidera SNSD, osumnjičenog za pranje novca i zloupotrebu položaja u slučaju kupovine vile u beogradskom naselju Dedinje.

 

Nastavak ispitivanja započetog prošle sedmice, kada je lider SNSD-a zatražio “dodatno vrijeme” kako bi pripremio odbranu, počeo je u 13.00 časova.

 

Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu protiv Dodika zbog sumnje da je počinio krivično djelo pranje novca u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlasti. Istražioci sumnjaju da je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske novcem nezakonitog porijekla kupio vilu na Dedinju, u Beogradu.

 

 

Kako bi prikrio porijeklo novca, Dodik je podigao kredit u Pavlović banci.

 

Tužilaštvo BiH je provjere u ovom slučaju započelo 2015. godine. Po naredbi postupajućeg tužioca i Suda BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u januaru 2016. godine pretresla je Pavlović banku. Već narednog mjeseca, 11. februara 2016. godine je uhapšen i vlasnik banke Slobodan Pavlović, te njegovi saradnici, bivši direktor “Pavlović banke” Pero Lazić i Ljiljana Garić, bivšu referenticu za obradu kredita.

 

U okviru ovog predmeta, nešto ranije prisluškivan je i Milorad Dodik. Potvrdio je to i Sud BiH koji je izdao naredbu za prisluškivanje.

 

“Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Slobodana Pavlovića i drugih zbog krivičnog djela pranja novca iz člana 209. stav 3. KZBiH i zloupotrebe položaja i ovlasti iz člana 347. stav 4. KZRS izdao naredbu za primjenu posebnih istražnih radnji, nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, prema određenom broju osoba, uključujući i Milorada Dodika”, navedeno je u saopštenju Suda BiH objavljenom u novembru 2017. godine.

 

Od tada protiv Dodika nije preduzeta nijedna istražna radnja. Međutim, nako što je Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne državne tužiteljice, predmet je opet aktiviran. Milorad Dodik je dobio poziv za ispitivanje u Tužilaštvu BiH kako bi objasnio na koji je način kupio vilu na Dedinju i da li je njegov kredit u Pavlović banci u iznosu od 1,5 miliona KM u sladu sa važećim zakonima.

 

Državnim tužiocima u ovom slučaju problem predstavlja i činjenica da vlasti u Srbiji odbijaju dostaviti dokukentaciju putem međunarodne pravne pomoći.

 

Istraga.ba/Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *