Kina upozorila SAD na oprez u vezi sa izjavama o Tajvanu

Aktuelno Svijet

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je Sjedinjene američke države na nediplomatsku izjavu predsjednika Bajdena u vezi sa Tajvanom

 

– Tajvan je neotuđivi dio kineske teritorije i Kina će preduzeti odlučne mjere za zaštitu svog suvereniteta i interesa bezbjednosti i poziva Sjedinjene Države da budu oprezne u svojim izjavama i akcijama kada je riječ o Tajvanu, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

 

Komentarišući izjavu američkog predsjednika Džozefa Bajdena da bi bio spreman da koristi silu kako bi odbranio Tajvan, Vang je rekao da Peking poziva američku stranu da se iskreno pridržava principa jedne Kine i tri kinesko-američka kominikea, prenose RIA Novosti.

 

Dodao je da Kina poziva SAD da se drži svoje obaveze da neće podržavati nezavisnost Tajvana, da bude oprezna u svojim rečima i postupcima kada je riječ o Tajvanu i da, kako je naveo, “ne šalje nikakve obmanjujuće signale separatističkim snagama na Tajvanu”.

 

Bajden je tokom posjete Japanu izjavio da bi bio spreman da koristi silu kako bi odbranio Tajvan u slučaju kineskog napada.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *