Bajden: Vašington spreman da vojno učestvuje u odbrani Tajvana

Svijet

Vašington je spreman da vojno učestvuje u odbrani Tajvana “u slučaju invazije”, rekao je predsjednik SAD Džo Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom u Tokiju.

 

Američki lider je na pitanje novinara odgovorio potvrdno, uz obrazloženje da su “to obaveze” koje je Amerika preuzela, prenosi RIA.

 

“Ostajemo posvećeni održavanju mira i bezbjednosti Tajvanskog moreuza i namjeravamo da obezbjedimo da se njegov status kvo ne promijeni jednostrano”, dodao je Bajden.

 

Jang Jieči, šef kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK, u telefonskom razgovoru sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivanom, izjavio je da je Vašington nedavno napravio nekoliko “netačnih postupaka i izjava” miješajući se u unutrašnje poslove zemlje. On je pozvao Sjedinjene Države da se “strogo pridržavaju obaveza i da se pridržavaju principa jedne Kine”.

 

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i Tajvana su prekinuti 1949. nakon što su se poražene snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom preselile na ostrvo 1949. godine. Peking ne priznaje suverenitet Tajvana i ljubomoran je na kontakte drugih zemalja sa Tajvanom, insistirajući na “politici jedne Kine”. To implicira da je Tajvan sastavni dio kineske teritorije i da su vlasti NR Kine jedina legitimna kineska vlada.

 

Mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *