Kostadin Vasić ostaje bez poslaničkog mandata u NSRS

Aktuelno

Po slovu zakona poslanik Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić, koji je pravosnažno osuđen na 10 mjeseci zatvora, trebalo bi da ostane bez stolice u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

“U Izbornom zakonu BiH navodi se da izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH na naš upit u vezi sa Vasićem.

 

U CIK BiH su potvrdili da su dobili informaciju o počinjenom krivičnom djelu i te navode, kako tvrde, provjeravaju kod nadležnih pravosudnih organa.

 

“Nakon što dobije informaciju od strane nadležnih organa, CIK BiH će postupiti u skladu s Izbornim zakonom BiH”, rekli su za “Nezavisne novine” iz ove komisije.

 

Kako su naglasili, izabranom članu organa vlasti na bilo kom nivou prestaje mandat danom nastupanja nekog od razloga za prestanak mandata utvrđenih zakonom.

 

“CIK donosi odluku o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana kada su nastupili razlozi za prestanak mandata, odnosno od saznanja o razlogu za prestanak mandata i o tome obavještava organ vlasti u kojem je izabrani član imao mandat”, kaže za “Nezavisne novine” Maksida Pirić, stručni savjetnik za odnose s javnošću CIK BiH.

 

Iz CIK-a, međutim, zasad ne žele prejudicirati šta bi se moglo desiti ukoliko se Vasić kandiduje za predstojeće opšte izbore.

 

“Kada je u pitanju eventualno kandidovanje, Centralna izborna komisija BiH će izvršiti provjere svih kandidata da li ispunjavaju uslove za ovjeru kandidature. O tome Centralna izborna komisija BiH odlučuje na sjednicama i ne možemo prejudicirati kakve će odluke Komisija donijeti”, naveli su iz CIK BiH.

 

Inače, sam Vasić nije bio raspoložen da razgovara o njegovoj sudbini u poslaničkim klupama. On, zapravo, tvrdi da ne postoji smetnja da ostane narodni poslanik.

 

“Nema smetnje za to”, rekao je on, a potom prekinuo telefonsku vezu.

 

Podsjetimo, Vasić, koji je i vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IZJZ RS), tvrdi da ne postoje ni smetnje da on ostane na čelu te javne ustanove te ističe da će se žaliti višoj sudskoj instanci, ali i najavljuje da će, u konačnici, možda iskoristiti i zakonsku mogućnost da mu zatvorska kazna bude zamijenjena novčanom.

 

Međutim, pravnici su za “Nezavisne novine” pojasnili da, čak i ako mu bude odobreno da kaznu otplati, to suštinski ništa ne mijenja.

 

“Njemu je omogućena povoljnija mjera izvršenja, ali on i dalje ostaje osuđivan na deset mjeseci zatvora”, tvrdi naš sagovornik.

 

Šta o Vasićevoj pravosnažnoj presudi misle u Vladi Republike Srpske, koja ga je postavila na čelo Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, još nije jasno jer nam na pitanja koja smo im poslali u ponedjeljak nisu odgovorili.

 

Podsjetimo, Vasiću je kazna potvrđena u Okružnom sudu u Bijeljini, gdje je vođen drugostepeni postupak protiv njega, nakon što je istu presudu ranije donio i Osnovni sud u Zvorniku.

 

Prema dostupnim informacijama, Vasić je osuđen zbog nanošenja teških povreda rođaku Ljubiši Vasiću. Kako je već objavljeno, premlaćivanje se dogodilo 30. decembra 2017. godine u kafani osuđenog Vasića.

 

Kostadin Vasić je direktorsku fotelju u Institutu naslijedio od stranačkog kolege Branislava Zeljkovića, koji je pod istragom u predmetu poznatom kao “korona ugovori”, a odnosi se na sporne nabavke Instituta u vrijeme pandemije.

 

Nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *