DODIK NAPRAVIO CIRKUS OD PARLAMENTA
Pola sata tražio veto za odluku na koju je unaprijed pristao! (FOTO)

Aktuelno

Odluka Predsjedništva BiH o davanju agremana njemačkom ambasadoru stupila na snagu juče, a Dodik danas pola sata ubjeđivao narodne poslanike da podrže njegov veto i ospore tu odluku!

 

Dodikova jeftina predstava u Narodnoj skupštini RS o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa i stavljanju veta na odluku Predsjedništva BiH o davanju agremana njemačkom ambasadoru završena je.Veto nije potvrđen!

 

Posebnoj sjednici NSRS nisu prisustvovali poslanici opozicije – SDS i PDP, kao ni poslanici DNS-a, ali to nije promijenilo rezultat glasanja, jer Dodikovu odluku nisu podržali ni poslanici SNSD-a!

 

Od 53 prisutna poslanika 46 je bilo suzdržanih, međju kojima su i poslanici SNSD-a, US i DEMOS-a.

 

Naime, poslanički klubovi vladajuće koalicije odlučili su da su ipak za to da se njemačkom ambasadoru da saglasnost za dolazak u BiH, kako je to i odlučilo Predsjedništvo BiH na sjednici od 02. septembra, iako je član PPOredsjedništva iz Republike Srpske,Milorad Dodik, glasao protiv takve odluke.

 

SDS i PDP su na vanrednoj pres konferenciji prije početka posebne sjednice saopštili da neće da učestvuju u Dodikovim “igrarijama”, koje Republiku Srpsku vode u dalju izolaciju.

 

Prije glasanja u NSRS o potvrđivanju, ili odbacivanju Dodikovog prijedloga o zaštiti vitalnog interesa u vezi sa davanjem agremana njemačkog ambasadoru Tomasu Fičenu, Milorad Dodik je u skupštinskoj pauzi okupio koalicione partnere i saopštio medijima da su potpisali koalicioni sporazum o podršci kandidatima SNSD-a za predsjednika i člana Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

 

Sada je jasno da je Dodik svjesno obmanuo javnost kada je formalno obavijestio Predsjedništvo BiH da je odluka od 02. septembra o davanju agremana njemačkom ambasadoru, koja je donesena bez konsenzusa, jer je on glasao protiv, “veoma štetna po interese Republike Srpske.

 

 

Naime, Dodik je dopis Predsjedništvu BiH uputio istog dana, dakle 02. septembra, i tada je po ustavnoj proceduri, počeo da teče rok od 10 dana, u kojem je Narodna skupština RS trebalo da se sastane i da dvotrećinskom većinom potvrdi, ili ili ospori Dodikov veto na spornu odluku Predsjedništva.

 

 

Budući da je rok od 10 dana istekao 12. septembra, čak i da je Narodna skupština potvrdila Dodikov veto, po Ustavu BiH, Odluka Predsjedništva BiH o davanju agremana njemačkom ambasadoru od 02. septembra, juče je stupila na snagu, jer je istekao rok od 10 dana koji propisuje Član V/2/d Ustava BiH.

 

Dodik je svjesno propustio da istekne rok za odlučivanje u parlamentu i još jednom grubo zloupotrijebio poslanike NSRS u svom političkom igrokazu i jeftinom predizbornom triku, obrazlažući pola sata zašto njemačkom diplomati Tomasu Fičenu ne treba dati agreman.

 

Valja podsjetiti da je Dodik danima unazad prijetio da će po svaku cijenu spriječiti dolazak njemačkog diplomate u BiH, ali je, ipak, na kraju presudio njegov politički kukavičluk!

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *