LATENTNE PRIJETNJE SU OPASNIJE
Dodik uprazno prijetio krivičnim prijavama, članovi CIK BiH uživaju imunitet!

Aktuelno Društvo

Javna prijetnja krivičnom odgovornošću u stvari je bila samo paravan za latentnu, ali nimalo benignu prijetnju članovima CIK-a. To je Dodiku bila prilika da javno, imenom i prezimenom, pojedinačno proziva članove CIK-a i da im direktno prijeti.

 

PIŠE: Željko RALJIĆ

 

Dodik je ponovo “pucao iz prazne”, ili, bolje rečeno, “rešetom plašio mečku”, kada je zaprijetio članovima CIK BiH podnošenjem krivičnih prijava, zbog naredbe o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za nivo predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske.

 

Da li je to učinio iz pukog neznanja, ili su ga njegovi savjetnici uputili na pogrešan trag, sasvim je svejedno. Bitno je samo to da se on sa najviše političke pozicije u BiH ustremio na članove Komisije koji sada strahuju za svoje živote!

 

Da su detaljnije pročili Naredbu CIK BiH Glavnom centru za brojanje, za otvaranje vreća i ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, u čijoj preambuli se poziva na član 2.9, tačka 1 i 9, i da su zavirili u Izborni zakon BiH, vidjeli bi i član 2.8 (tačka 1 i 2), koji članovima CIK-a omogućava imunitet od krivične i građanske odgovornosti.

 

 

Kada se analiziraju ishitreni postupci Milorada Dodika i njegovih saradnika, uočava se da je javna prijetnja krivičnom odgovornošću u stvari bila samo paravan za latentnu, ali nimalo benignu prijetnju članovima CIK-a koji su glasali za pomenutu naredbu. To je, zapravo, Dodiku bila prilika da javno, imenom i prezimenom, pojedinačno proziva članove CIK-a i da im direktno prijeti.

 

U kojoj mjeri su te prijetnje uznemirile članove Komisije, vidjelo se i na današnjoj 62. hitnoj sjednici CIK BiH, kada je, u strahu za vlastiti i život svog djeteta, zaplakala Vanja Bjelica- Prutina, koju su nazvali “srpskom fukarom” i optužili za tajno sastajanje sa liderima opozicije.

 

Dodiku je i to bilo malo, pa je sa zarobljenog javnog RTV servisa poručio da ona ” lažnim suzama prikriva stvarni susret sa predsjednikom SDS-a Mirkom Šarovićem i nezakonite radnje i protivzakonito glasanje”.

 

Bila je to burna reakcija na prijavu Tužilaštvu BiH i agenciji SIPA, koju je CIK BiH podnio protiv njega zbog ponovljenih prijetnji i verbalnih napada.

 

Kada ponestane argumenata protiv opozicije, tu su “stranci” raznih boja, ali i obojene revolucije. Koliko me pamćenje služi, u Republici Srpskoj  izvedena je samo jedna “obojena revolucija”, a ona nam je upravo Dodika i dovela na vlast.

 

U vrhu SNSD vlada panika, pa se čas ne plaše prebrojavanja glasova, čas mu se protive, jer ih brine “nezakonita” naredba, pa zbog toga ne prihvataju ni ponavljanje izbora, iako glasački listići još nisu ni prebrojani.

 

Dodik je zaboravio ko je istinski uzurpator i ko je pogazio izbornu volju naroda u čije ime, po vlastitom nahođenju i bez ikakve odgovornosti, godinama vlada.

 

I PETRIĆ “CIKNUO”

 

Iz naftalina su izvukli čak i bivšeg dugogodišnjeg, ako ne i najdugovječnijeg, člana i predsjednika CIK BiH Branka Petrića, čije nekadašnje “zasluge” i usluge Dodik očito nije zaboravio. Ali, ni Petrić u izjavi za Agenciju Srna, koju je prenio RTRS, nije mogao puno da kaže. Konstatovao je da posmatrači koji će biti prisutni na ponovnom brojanju glasačkih listića “fizički nemaju uvid u brojanje i popunjavanje formulara” i da se ne može sa sigurnošću reći do kada će proces ponovnog prebrojavanja trajati.

 

Ipak, prije naredbe CIK-a o ponovnom brojanju glasova, a nakon protesta u Banjaluci, Petrić je za ATV iznio uvrede na račun članova Komisije, rekavši da je “nakon što je njemu istekao mandat, došlo vrijeme da u CIK-u ne trebaju profesionalci nego pro-bosanci”.

 

– Poništenje izbora je mnogo ozbiljna stvar i mnogo opasna stvar, zaključio je “mudro” Petrić, zanemarujući činjenicu da je od poništenja samih izbora mnogo opasnije “poništenje” izborne volje građana u čemu bi se mogla potražiti i njegova odgovornost u proteklih nekoliko izbornih ciklusa!

 

Nažalost, i njega je štitio imunitet od krivične odgovornosti!

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *