PRIJETNJE ČLANOVIMA CIK-a
Bjelica-Prutina: Plašim se za djetetov i svoj život!

Društvo

Kazala je da se plaši za djetetov i svoj život i da je nazivaju ‘srpskom fukarom’ i osobom koja “ruši Republiku Srpsku”.

 

Vanja Bjelica Prutina, članica Centralne izborne komisije, emotivno se danas obratila na sjednici CIK-a, rekavši da je bezbjednosno ugrožena, te da joj se stavlja meta na čelo zbog odluke o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika Republike Srpske.

 

Ona je kazala da je strah za djetetov i njen život, te da je nazivaju ‘srpskom fukarom’ i osobom koja ‘ruši Republiku Srpsku’.

 

“Irena Hadžiabdić i ja smo diskriminisane na osnovu pola i u više navrata pretrpile smo različite vidove verbalnog nasilja. Tonovi s kojim su nam se obraćali bili su zastrašujući. Vidno sam uzenemirena činjenicom da kandidat za predsjednika RS ponovo govori o meni lično, ovoj put kao o nekome ‘ko ruši Republiku Srpsku’. Razlog tome je što sam podržala odluku o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS“, rekla je Bjelica.

 

Tvrdi da ovo nije prvi put da je izložena medijskom linču, te da je na isti način bila izložena i za prošle izbore kada je zbog poništenja izbora u Doboju i Srebrenicu nazvana “srpskom fukarom”.

 

“Otišlo se i korak dalje, raspravljalo se o mom porodičnom životu, bračnom partneru, čime se direktno krši moje pravo na privatni i porodični život koje predstavlja jedno od osnovnih prava. Tada kada sam nazvana ‘srpskom fukarom’, to je jedno vrijeme trajalo i sada vidimo da u Doboju nakon poništenih izbora gotovo 400 članova obuhvaćeno je optužnicom, a neke su optužnice i potvrđene.

 

Ja sam omogućila građanima Republike Srpske da se spriječi krađa njihove volje. Kod poništavanja izbora izbora u Srebrenici i Doboja, svi smo dobili krivične prijave”, istaknula je članica CIK-a, uz apel na Tužilaštvo da svi po tim krivičnim prijavama i odgovaraju.

 

Meta na čelu i predsjednika CIK-a

 

Ispričala je i da je danas dobila informaciju da je zbog glasanja ponovog za nivo Republike Srpske, rečeno da je ‘izvršila udar na Republiku Srpsku’, iako je jasno da CIK donosi odluke dvotrećinski.

 

“Smatram da se kao žena, kao samohrana majka stavljam pod pritisak i ponovo čujem da će se podnijeti krivične prijave. Kandidat za predsjednika Republike Srpske meni direktno metu stavlja na čelo imenom i prezimenom. Ja živim u Republici Srpskoj i to kod mene stvara neprijateljsko okruženje kod onih ljudi koji poklanjaju i vjeruju riječima tom kandidatu. Zbog takvih stavova, govore mi da sam histerična, oštro se protivim tome i danas sam borbeno rekla da neću dozvoliti da mi se stavlja meta na čelo i da vršim udar na Republiku Srpsku.

 

Radim svoj posao u skladu sa zakonom. Pozivam nadležne institucije se ispita da li postoji, ne politička, nego krivična odgovornost za takve poruke i zahtjevam da se izvrši procjena moje lične sigurnosti”, rekla je Bjelica kroz suze.

 

Ona je dodala da ima strah kad se njeno dijete vraća iz škole sa svojim drugarima…

 

“Smatram da moje dijete treba da uživa ista prava kao druga djeca, ali plašim se da to dozvolim. Ovakve stvari su nedopustive. Čula sam i da se insinuira da je neka gospođa iz SDS-a, pošto se povezujem stalno sa SDS, bila na Trebeviću ili Jahorinu sa Mirkom Šarovićem, pozivam Tužilaštvo ili m:tel da ispita preko baznih stanica moju lokaciju, jer je to jedna laž”.

 

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, dao je punu podršku svojoj kolegici, rekavši da je i njemu vrlo slično stavljena meta na čelo, te da je ‘kvalifikovan kao antisrbin’.

 

“Nedopustivo je da bilo ko u ovoj državi bilo kome prijeti posebno visoki zvaničnici. Odbacujem svaki vid političke prljave kampanje koja se vodi protiv ove institucije i njenih članova”, poručio je presjednik CIK-a.

 

Podsjetimo da je Milorad Dodik, lider SNSD-a, danas napao članove CIK-a na ličnom osnovu.

 

“Bjelica – Prutina se sastajala sa Šarovićem u kritičnim danima gdje je dobila upute. A predsjednik CIK-a je antisrbin, on radi sve protiv Republike Srpske i smatra da je ona genocidna i učinit će sve da joj napravi štetu”, još jedna je u nizu spornih Dodikovih izjava.

 

“Sama činjenica da se glasanje izmješta iz Republike Srpske ukazuje na to da joj se oduzima suverenitet – govorite nam da nismo dostojni da provedemo izborni proces”, kazao je on.

 

Najavio je i da će podnijeti krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, a nakon što je juče saopšteno kako će se ponovo brojati glasovi za predsjednika Republike Srpske. Ovakav potez proglasio je napadom na Republiku Srpsku – što je i danas poslužilo kao uvertira u priču ‘o nezavisnosti’ Republike Srpske.

 

N1/Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *