Dodik proglasio zakon po kojem Šmitove odluke neće biti važeće u RS

Aktuelno Politika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

 

Ukaz o proglašenju ovog zakona, kojim prestaje obaveza da se u Službenom glasniku Srpske objavljuju propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH, predsjednik Republike potpisao je u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

 

 

Narodna skupština Republike Srpske 21. juna je na posebnoj sjednici po hitnom postupku usvojila Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa. Ovim izmjenama ozakonjeno je da prestaje obaveza Službenog glasnika RS da objavljuje odluke visokog predstavnika u BiH.

 

Narodna skupština RS usvojila je tada i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, avisoki predstavnik Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, poništio je oba ova zakona.

 

Prema saopštenju iz Dodikovog kabineta, vidljivo je da je on potpisao samo ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, dok je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na čekanju.

 

Dodik je ukaz potpisao samo par dana nakon što je Leon Diaz, šef pravnog odjela OHR-a uputio pismo članovima Upravnog odbora Službenog glasnika od kojih je zatražio da “preduzmu sve mjere kako bi u Službenom glasniku bile objavljenje odluke visokog predstavnika”.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *