ANALIZA ISTINOMJERA
Vlada Republike Srpske nije u potpunosti ispunila nijedno obećanje!

Aktuelno

Nakon navršenih godinu dana mandata Vlade RS može se zaključiti da su provođene aktivnosti na ispunjavanju nešto više od 63% obećanja koja su tokom predizborne kampanje davale partije koje su formirale Vladu RS. Ipak, većina ih ima ocjenu “započeto”, a još uvijek nije zabilježeno nijedno u potpunosti ispunjeno obećanje.

 

Rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja partija na Vlasti u RS koji provodi lstinomjer, pokazali su da su tokom prve godine mandata Vlade Republike Srpske (RS) provođene aktivnosti na ispunjavanju 72 od ukupno 113 datih predizbornih obećanja partija koje su formirale ovaj nivo izvršne vlasti. Jedno obećanje ocijenjeno je kao prekršeno još tokom prvih 100 dana mandata vlade. U dosadašnjem toku mandata još uvijek nije zabilježena nijedno potpuno ispunjeno obećanje.

 

Najveći broj datih obećanja, njih 84, odnosi se na oblast ekonomije, 22 obećanja data su iz domena socijalne politike, šest obećanja odnosilo se na obrazovanje, a samo jedno na zdravstvo.

 

U odnosu na rezultate monitoringa nakon prvih 100 dana mandata Vlade RS, napredak je ostvaren u slučaju 24 obećanja. Nakon prve godine mandata ovog nivoa izvršne vlasti započete su aktivnosti na ispunjavanju 67 obećanja , a u progresu je ispunjavanje pet obećanja. Još uvijek nisu zabilježene konkretne aktivnosti u slučaju 40 obećanja, koja i dalje imaju ocjenu “nezapočeta” .

 

Nakon navršenih godinu dana mandata Vlade RS može se zaključiti da su provođene aktivnosti na ispunjavanju nešto više od 63% obećanja koja su tokom predizborne kampanje davale partije koje su formirale Vladu RS. Ipak, većina ih ima ocjenu “započeto”, a još uvijek nije zabilježeno nijedno u potpunosti ispunjeno obećanje. Porazna je i činjenica da je od šest partija koje su formirale Vladu RS tek jedna imala zvanični predizborni program, navode iz Istinomjera.

 

Vladu RS formiralo je 21. decembra 2022. godine šest političkih partija (SNSD, SPRS, DEMOS, DNS, NPS i Ujedinjena Srpska), a lstinomjer prati progres na ispunjavanju ukupno 113 obećanja ovih partija, od kojih je jedino Ujedinjena Srpska imala predizborni program, dok su ostala obećanja prikupljena sa zvaničnih internet-stranica, društvenih mreža političkih partija , kao i sa snimaka predizbornih skupova. Najviše obećanja (69) imao je SNSD, Ujedinjena Srpska imala je 22 obećanja, dok su ostale partije dale tek po nekoliko obećanja.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *