TI BiH: Zakon o imunitetu RS otvara dodatni prostor za nekažnjavanje korupcije

Aktuelno Društvo

Transparency International u BiH (TI BIH) upozorava da Nacrt Zakona o imunitetu Republike Srpske koji će razmatrati Narodna skupština RS otvara ogroman prostor za kriminal i nekažnjavanje krivičnih djela korupcije koja počine najviši zvaničnici.

 

Ovakav zakon bi amnestirao nosioce najodgovornijih izvršnih funkcija krivičnog procesuiranja za bilo kakva djela koja počine “iz svoje nadležnosti” što je suprotno svim međunarodnim standardima, zbog čega je TI BiH uputio komentare na ovaj zakon i tražio njegovo povlačenje iz dalje procedure.

 

Treba podsjetiti i da se ovim zakonom imunitet, osim poslanicima daje i nosiocima izvršnih funkcija – Predsjedniku i potpredsjednicima Republike Srpske i članovima Vlade – što bi dovelo do gubitka suštine samog imuniteta, budući da je opšta tendencija da se obim imuniteta sužava. Posebno je problematična retroaktivna primjena zakona što je Ustavom RS predviđeno samo kao izuzetak, i to ukoliko se utvrdi opšti interes.

 

TI BiH podsjeća da Konvencija UN protiv korupcije (UNCAC) predviđa uspostavljanje ravnoteže između imuniteta koji se daje najvišim zvaničnicima i njihove odgovornosti za eventualna krivična djela. Slično viđenje dijeli i Venecijanska komisija koja u svom “Izvještaju o obimu i uskraćenju parlamentarnih imuniteta” smatra da je ovaj oblik imuniteta star i tradicionalan institut, koji nije primjenjiv u funkcionalnim demokratijama čija zloupotreba nužno vodi do kršenja zakona i opstrukcije pravde, potkopavajući demokratski kapacitet i povjerenje u institucije.

 

Uz same komentare na Nacrt, TI BiH je narodne poslanike upozorio na potencijalne štetne posljedice po pravnu sigurnost i vladavinu prava ali i neusaglašenosti ovakvog zakonskog rješenja sa međunarodnim standardima i pozvao da se ovakvo zakonsko rješenje povuče iz daljnje procedure.

 

ti-bih.org

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *