KANDIDATURE KOJE ŽIVOT ZNAČE
Najžešće će biti u Prijedoru, Novom Gradu i Kozarskoj Dubici

Aktuelno Politika

Lokalni izbori u BiH trebalo bi da budu raspisani početkom maja, ali su imena većine kandidata za načelnike i gradonačelnika u Izbornoj jedinici 1 već poznata. Kakvi su izgledi kandidata vladajuće koalicije, a kakvi udružene opozicije i ko će kome stati na crtu?

 

U okviru stranačke turneje po Republici Srpskoj, organizacioni sekretar SNSD Igor Dodik, zajedno sa generalnim sekretarom Ognjenom Amidžićem, obišao je nedavno opštinske i gradske odbore stranke na sjeverozapadu Republike Srpske. Imao je priliku da izbliza sagleda stanje i lično se uvjeri da „ne cveta cveće ni u tatino preduzeće“, jer stariji stranački kadrovi više brinu za svoje fotelje i poslove, nego za stanje u partiji, a mlađi još nisu pohvatali konce.

 

Problema je napretek: ličnih sukoba, podmetanja i animoziteta, koji ozbiljno prijete da SNSD izgubi većinu opština u prijedorskoj regiji. Evo kako stoje stvari:

 

PRIJEDOR

 

Posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani Prijedora nisu zadovoljni rezultatima SNSD-ove gradske vlasti. Slobodan Javor izabran je za gradonačelnika na prijevremenim izborima u decembru 2021. godine, nakon što je njegov prethodnik Dalibor Pavlović podnio ostavku zbog skandala sa bizarnim fotografijama koje su dospjele u javnost. Za dvije godine mandata, Javor nije uspio da se nametne kao gradski lider, niti je uspio da realizuje neki značajniji projekat koji bi ostavio traga.

 

U Prijedoru će snage odmjeriti Slobodan Javor i Maja Dragojević Stojić

 

Zato velike šanse protiv Javora, koji će ponovo biti kandidat SNSD-a, ima SDS-ova Maja Dragojević Stojić, iza koje će stati i ostale opozicione stranke u Prijedoru. Kao narodni poslanik i ljekar, Maja Dragojević Stojić ima velike simpatije Prijedorčana, a kao potpredsjednica SDS i zunačajnu podršku svoje partije, što je čini izvjesnim favoritom na lokalnim izborima.

 

NOVI GRAD

 

U Novom Gradu tinja sukob između aktuelnog načelnika Miroslava Drljače (SNSD), koji bi na izbore po još jedan, treći mandat i Snježane Rajilić (SNSD), bivše načelnice, koja bi se rado vratila na tu funkciju. Rajilićevu je zbog partijskih zasluga Milorad Dodik 2019. postavio za člana poslovodnog odbora novoformirane Bosansko – Hercegovačke željezničke javne korporacije, a po isteku tog mandata, nedavno i za člana Nadzornog odbora Elektroprivrede RS. To dovoljno govori o njenom odnosu sa vrhom SNSD, ali je Drljača kao višegodišnji direktor javnih preduzeća u šumarstvu i trenutni načelnik mnogo jači u lokalu i ne namjerava da odstupi.

 

Aleksandar Janković, kandidat PDP za načelnika Novog Grada

 

Zbog podjela koje su nastale unutar odbora u Novom Gradu, a koje nije uspio da pomiri ni Dodik mlađi, velike su šanse zajedničkog opozicionog kandidata. To će biti predsjednik Opštinskog odbora PDP, advokat Aleksandar Janković, čovjek čiste biografije i sin poginulog borca, koji uživa značajnu podršku sugrađana.

 

KOZARSKA DUBICA

 

Najžešće se koplja lome u Kozarskoj Dubici, gdje su svoje kandidate za funkciju načelnika već najavili SNSD Milorada Dodika i NPS Darka Banjca.
Banjac je svog kandidata Dragana Brdara promovisao na proslavi Dana žena u Dubici proteklog vikenda.

 

– Imaćemo kandidata za načelnika i on će morati večeras da se potrudi kod ovih 500 dama kako bi dobio njihovu podršku, rekao je Banjac na proslavi 8. marta.

 

Brdar, koji u Narodnoj skupštini RS djeluje kao samostalni poslanik u klubu NPS-a, izabran je na listi DNS-a iz kojeg je preletio u Banjčevo jato odmah nakon izbora, jer je transfer u NPS najvjerovatnije dogovoren davno prije izbora.

 

– To je lopovluk, kriminal, korupcija! Najniži ljudski soj se zove Dragan Brdar. Nova mjera za papka je Brdar, rekao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić u novembru 2022. godine, „ispraćajući“ Brdara kojem ovo nije prvo preletačko iskustvo.Kada je 2015. napustio SDS, sa sobom je u DNS ponio i odbornički mandat.

 

Darko Banjac uporno gura Dragana Brdara za kandidata

 

Banjac je najavom Brdareve kandidature usjekao ražanj iako je zec još u šumi, sve dok nema saglasnosti starijeg koalicionog brata, SNSD-a. Naime, Milorad Dodik, koji je Dubicu pohodio posljednjih dana kako bi dijelio cvijeće i pjevao partijskim ženama, rekao je da očekuje pobjedu SNSD-a u Kozarskoj Dubici, svog kandidata za načelnika opštine, ali i pobjedu odborničke liste.

 

Dodikov favorit je Dragan Jaćimović, ambasador Bosne i Hercegovine u Skopju, ekonomista po vokaciji, bivši pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta u Vladi RS.
Jasno je da Jaćimović kao diplomata i bivši pomoćnik ministra ima veću težinu od Brdara, ali je još jasnije da Banjčev NPS teško može da preživi , ako se duboko ne „usidri“ u Dubici, jer mu stranka trenutno zavisi od direktorske pozicije u Banji „Mlječanica“.

 

Ono što nije jasno jeste zašto bi Dodik dozvolio Banjcu da mu uzme Dubicu ispred nosa, koju je jedva sačuvao, kada mu se stranka svojevremeno pocijepala na dva dijela zbog aktuelnog načelnika Radenka Reljića, koji i dalje ima uticaja u lokalnom SNSD-u.

 

U ovoj priči najmanje se pita mlađani Igor Savković, koji je za predsjednika SNSD-a u Dubici izabran sredinom decembra prošle godine, kada je obećao Dodiku da „neće više biti turbulencija u opštinskom odboru“.

 

Savković brzo napreduje, pa je nedavno izabran za člana Predsjedništva SNSD. Koliko mu u tome pomaže njegov imenjak Igor Dodik i da li će ga podržati u raspetljavanju dubičkog Gordijevog čvora, vidjeće se uskoro. Ipak, mnogi misle da je Savković sklon da Banjcu prepusti funkciju načelnika, jer zbog nedovoljno političkog iskustva nije spreman da stane na crtu najavljenom kandidatu udružene opozicije na čelu sa SDS-om.

 

KOSTAJNICA

 

U Kostajnici je SDS pojačao opozicioni rad i veliki su izgledi da će ta stranka povratiti vlast u ovoj opštini koju je 2020. preuzeo SNSD. Načelnik opštine Nikola Janjetović je na čelu lokalnog odbora SNSD od 2016. godine, ali bez velikih izgleda da obnovi mandat zbog trvenja unutar partije. SDS u Kostajnici trenutno bira između dvojice kandidata za načelnika iz mlađe ekipe, koja je preuzela vođstvo stranke nakon odlaska Drage Bundala.

 

KRUPA NA UNI

 

Kako stvari stoje, u Krupi na Uni kandidat za načelnika sa izglednim šansama za pobjedu će biti politički veteran Gojko Kličković, bivši premijer Republike Srpske u mandatu 1996-98.

 

Hoće li Gojko Kličković ponovo biti načelnik Krupe na Uni?

 

Kličković je sada savjetnik Petru Đokiću u Vladi RS i blizak njegovom SP-u, ali su mu šanse mnogo veće od aktuelnog načelnika Mladena Kljajića (SNSD/DNS), koji svoju kandidaturu još nije ni najavio.

 

OŠTRA LUKA

 

U Oštroj Luci, nakon nedavne smrti SNSD-ovog načelnika Dragana Mastikose, ovu funkciju bi trebalo da preuzme zamjenik načelnika Duško Došenović (DNS), što mu daje velike šanse za uspjeh na izborima, budući da se na čelu lokalnog parlamenta nalazi takođe DNS-ov Dragan Stanar. Oštra Luka, iako mala opština, godinama je bila uporište DNS-a Marka Pavića.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *