Na Energetskom samitu o podizanju cijene struje

Ekonomija

Cijene električne energije kod nas su trenutno na nižem prosječnom nivou od tržišnih u Evropi, a ukoliko bismo prešli na otvoreno tržište, za RS bi to skoro sigurno značilo znatno povećanje cijena, potvrdio je Milan Janković, načelnik Odjeljenja za elektroenergetiku u Ministarstvu energetike i rudarstva RS.

 

On je danas u Neumu, drugog dana Petog energetskog samita u BiH, istakao da to ni za jednu vladu nije popularna mjera.

 

“Vlada može kroz određene mjere subvencija da pokuša da spriječi tarifne udare na socijalno ugrožene kategorije potrošača”, naveo je Janković.

 

Na samitu je istaknuto da se BiH još prije nekoliko godina obavezala na otvaranje tržišta električne energije.

 

Janković je naglasio da je u BiH došlo do malog pomaka u otvaranju tržišta električne energije, iako su preduslovi i obaveze na snazi duži niz godina. Naglasio je da je sa Petog energetskog samita poslata jasna politička poruka da postoji spremnost da se u razumnom roku usvoje potrebni zakoni u ovoj oblasti kako bi BiH konačno ispunila obećano.

 

Edin Zametica, sekretar u Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK), ocijenio je da je energetski sektor jedan od razvijenijih sektora u BiH i da BiH treba da nastavi sa korištenjem komparativnih prednosti koje ima u ovoj oblasti.

 

“Međutim, to ne znači da nisu potrebna dalja ulaganja, razvoj i aktivnosti u liberalizaciji sektora električne energije”, rekao je Zametica.

 

Inače, u okviru Petog energetskog samita u BiH su o napretku u energetskom sektoru u BiH ambasadori SAD Erik Nelson, Velike Britanije Metju Fild i Njemačke Kristijane Homan, te Kaldun Sino, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, i Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, razgovarali sa predstavnicima nadležnih organa BiH i entiteta. Nakon sastanka je saopšteno da su, uz ostalo, svi učesnici primili k znanju da BiH u nekim oblastima nije ispunila svoje obaveze koje je imala kao potpisnica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

 

“Zbog toga, dogovoreno je da se pojača koordinacija između svih učesnika, da se pruži jača podrška od strane entiteta, te da se blisko sarađuje kako bi se osiguralo da BiH učini značajan napredak”, saopšteno je nakon sastanka.

 

Kako se dodaje, u roku od tri mjeseca od ovog sastanka predstavnici resornog ministarstva na nivou BiH, te entitetskih će, uz podršku međunarodne zajednice, tehničke asistencije USAID-a i Sekretarijata Energetske zajednice, uskladiti svoje stavove i podržati usvajanje bh. zakona o električnoj energiji i gasu u skladu sa zahtjevima Energetske zajednice.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *