Zbog odlaska radnika proizvodnja u firmama manja i za 40 odsto

Ekonomija

Odlazak stručne radne snage iz naše firme u inostranstvo i nelojalna konkurencija na domaćem tržištu prouzrokovali su nam smanjenje proizvodnje za 40 odsto u prošloj godini.

 

Ovo je navedeno u izvještaju o prošlogodišnjem poslovanju jedne manje privatne banjalučke firme, koja se bavi proizvodnjom namještaja.

 

– U 2018. godini po prvi put osjeti se migracija stručne radne snage, posebno onih koji koji su obučeni za kvalitetne tehnologije tako da su veoma lako nalazili uposlenje na evropskom tržištu. Odlaskom takvih radnika i njihovom neadekvatnom zamjenom počeo se pojavljivati problem sa kvalitetom proizvoda, jer kupci na zapadnoevropskom tržištu imaju nultu toleranciju na kvalitet proizvoda i rokove isporuke. Pored toga, cijene koje su nam nudili su niže od proizvođača iz navedenih zemalja. To je i razlog zbog kojih smo izgubili neke dobre poslove, a neke nismo mogli prihvatiti upravo zbog nepovoljnih cijena – navode oni.

 

Zato su se, kako ističu, morali opredijeliti za proizvodnju pojedinačnih narudžbi, gdje se potpuno izgubila serija za koju su bili osposobljeni.

 

S druge strane, na domaćem tržištu je, kako navode, već godinama prisutna proizvodnja neregristrovanih proizvođača koji ne plaćaju ni poreze na radnu snagu ni PDV, te razne druge dažbine što značajno otežava profitabilan rad organizovanih društava.

 

– Svi ovi problemi nažalost eskaliraju sve više, a u budućnosti će biti i izraženiji – upozoravaju u toj firmi.

 

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata, potvrđuje da je u prošloj godini eksalirao problem odlaska kvalitetne radne snage na zapadno tržište i da je ove godine takav trend nastavljen.

 

– Pa, i radnici iz „Elektroprivrede“, gdje su plate veće nego od prosječnih, odlaze. Uglavnom, odlaze dobri mašinisti, dobri majstori i kvalitetni inženjeri – objašnjava Tepavčević.

 

Dodaje da „Elektroprivreda RS“, u koju je zaposleno puno ljudi, ima problema s nedostatkom radne snage u proizvodnji.

 

– Mnogi od njih sada treba da idu u penziju, ali nema adekvatne zamjene na tržištu – dodaje on.

 

Smatra da je jedan od osnovnih problema odlaska radne snage u tome što već duže vrijeme u Republici Srpskoj plata ne prati rast troškova života.

 

– Međutim, i opšta situacija u društvu nije obećavajuća u smislu da se u perspektivi može vidjeti neka mogućnost i da će stvari da se pokrenu nabolje. Zato konstantno insistiramo na poboljšanju privrednog ambijenta, prije svega u stvaranju sigurnosti radnih mjesta i sigurnosti povećanja plata – dodaje predsjednik Konfederacije sindikata.

 

U ovoj asocijaciji smatraju da je Zakonom o podsticajima, koji omogućuje povećanje plata, napravljen samo mali iskorak i da se moraju preduzeti znatno konkretnije mjere, i to bez oklijevanja.

 

Tepavčević kaže da postoji mnogo poslodavaca koji su iscrpili sve mogućnosti u povećanju plata. Zato je, kako kaže, neophodno da država reaguje i da smanjuje fiskalne i parafisklane namete, kojih ima više od 350.

 

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da se privrednici žale da im u posljednje vrijeme odlaze najkvalitetniji radnici što direktno utiče na proces proizvodnje u preduzećima, jer ne mogu naći adekvatnu zamjenu.

 

– Jedan broj preduzeća iz elektro i metalske oblasti, koji su imali odlične rezultate u saradnji sa ino partnerima, dobio je ponude za povećanje obima poslova, ali i ponude drugih. Međutim, ponude su morali da odbiju jer su ostali bez kvalitetnih radnika – kaže Blagojević.

 

Slamka spasa

 

Domaći privrednici slamku spasa vide u najavljenoj reformi obrazovanja, odnosno u uvođenju obavezne praktične nastave kod poslodavaca i novih profesija.

 

Predstavnici Ministarstva prosvete i kulture RS, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca potpisali su krajem maja Sporazum o saradnji u okviru projekta “Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju” koji će omogućiti srednjoškolcima plaćenu praksu i zapošljavanje. Učenici će prvi put ići na praksu kod poslodavaca, koja će im biti plaćena u zavisnosti od časova provedenih na radu, a za projekat je već zainteresovano više od 15 kompanija u Srpskoj.

 

Potreban je kadar za metalnu, drvoprerađivačku i tekstilnu industriju, koje su nosioci privrednog razvoja Srpske, a iz Ministarstva prosvjete napominju da je vrlo važno i da se učenici opredijele za deficitarna zanimanja. Uskoro bi trebalo da bude pripremljen i akcioni plan u kojem će biti precizirano ko će i na koji nači provoditi ovaj sporazum.

 

– Više ne postoji nijedan sektor privrede u kojem ne nedostaje odgovarajuća radna snaga – ocjenjuju privrednici.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *