Ugostitelji za dva mjeseca prijavili 12 miliona KM više prometa

Ekonomija

Nakon sto je UIO početkom aprila pozvala sve ugostitelje koji se nalaze u sistemu PDV da izvrše kontrolu svojih ranije predatih prijava i provjere da li su prijavili i uplatili sve obaveze u skladu sa zakonom, u ovu upravu je samo za dva mjeseca pristiglo više izmijenjenih prijava nego u cijeloj 2018. godini.

 

PDV obveznici u BiH koji se bave ugostiteljstvom prijavili su u martu i aprilu 2019. godine 12 miliona KM veći promet u odnosu na isti period prošle godine.

 

U 140 kontrola utvrđen je prelazak oporezivog praga, te su pokrenuti postupci registracije u sistem PDV, saopštili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

– U istom periodu, 82 obveznika koja se bave ugostiteljstvom izvršila su dobrovoljnu registraciju u sistem PDV. Ovo su prvi rezultati kontrola koje smo najavli početkom aprila ove godine i koje još sprovodi – kaže portparol UIO Ratko Kovačević.

 

Najava pojačnih kontrola ugostitetlja rezultirala je značajno većim prijavljenim prometom koji su obveznici sami iskazali u PDV prijavi za mart, koja se podnosila do 10. aprila ove godine.

 

– Tako su ugostitelji u martu sami prijavili ukupan promet u iznosu od 39 miliona KM što je za pet miliona KM više u odnosu na mart 2018, dok su aprilu prijavili ukupan promet u iznosu od 42 miliona KM, što je za 7 miliona KM više u odnosu na april lane. Tako je na osnovu povećanog prijavljenog prometa ugostitelja obaveza za uplatu PDV-a za mart porasla za čak 45 odsto u odnosu na mart 2018, dok je obaveza za uplatu PDV ove grupacije u aprilu 2019. bila za 30 odsto veća u odnosu na ukupno uplaćeni PDV od strane ugostitelja u aprilu 2018. – ističe Kovačević.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *