Banjalučani neće da plaćaju grijanje cijele godine

Društvo

Ugradili smo kalorimetar da bismo plaćali grijanje samo koliko potrošimo, ali sada i nama hoće da uvedu račune svih 12 mjeseci, bune se građani Banjaluke.

Odluka o novom tarifnom sistemu po kojoj se uvodi fiksni dio računa za potrošače sa kalorimetrom, a što će se naplaćivati 32 feninga po kvadratnom metru, sutra će se naći pred odobrnicima Skupštine grada.

Mada su se Banjalučani radovali početku rada Eko-toplane na drvnu sječku, većina ih je sada razočarana ovim najavama.

– Uvela sam kalorimetar prije tri godine, baš kako ne bih više plaćala skupo grijanje cijele godine. I šta oni sada hoće, da nam naplate što su cijevi doveli do stana, iako nisam ni upalila radijator. Znači li to da će i druga komunalna preduzeća sada moći reći: Mi smo vama obezbijedili da imate vodu, struju, internet, šta nas briga da li ste koristili uslugu, platite fiksni dio – ogorčena je Svetlana K.

U Banjaluci ima oko 5.000 potrošača koji su u stanove uveli kalorimetar i za to su Toplani platili oko 700 KM. Mnogi od njih pitaju da li će njima taj novac biti vraćen, pošto se mijenja ugovor, po kojem su oni do sada plaćali za grijanje samo onoliko koliko su potrošili u zimskim mjesecima, a ubuduće će fiksni dio plaćati cijele godine.

Pored nezadovoljnih građana, primjedbe na novi cjenovnik je uputila i opozicija. Banjalučki odbor PDP pozvao je gradsku vlast da ne uvodi “novo poskupljenje grijanja, jer će to biti još jedan nepotreban udar na džepove građana”. Osuđuju i to što će komunalna usluga grijanja sada u potpunosti preći u privatnu firmu, koja će, tvrde moći sama da određuje cijene grejanja.

Korak dalje otišli su u SDS, gdje kažu da je Eko- toplana “prevara vijeka” (o čemu je portal Istinito već pisao) i najavljuju čak da će tužiti gradonačelnika Igora Radojičića ako stara Toplana potpiše ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Eko- toplanom.

Sporazum po kojem će nova Toplana moći koristiti kapacitete starog preduzeća, predviđen je odlukom o povjeravanju komunalnih djelatnosti, koja će se sutra takođe naći na sjednici Skupštine.

Nevjernim Tomama, gradonačelnik je poručio da ga slobodno tuže i dokažu u čemu je krivično djelo, a građanima pojašnjava da novi tarfini sistem koji će biti u primjeni, već se uveliko koristi u mnogim gradovima regiona. Nadležni naglašavaju da je ugradnja kalorimetra u stanove do sada bila stihijska i ekonomski neodrživa, te da su još iz stare Toplane govorili o potrebi uvođenja fiksnog dela za tu kategoriju potrošača.

-Trošak toplotne energije uključuje proizvodnju toplotne energije i distribuciju i on u sebi kalkuliše različite troškove. Do sada je veliki dio troška nosio potrošač koji je plaćao po kvadratnom metru, a potrošači koji imaju kalorimetre su bili u privilegovanom položaju, jer je troškove dopreme za njih snosio neko drugi. Sada smo utvrdili cijenu od 0,32 KM po kvadratnom metru fiksnog iznosa, što je definitivan prijedlog – rekao je Igor Radojičić tokom posjete postrojenjima Eko-toplane.

On je precizirao i da ovo nije investicija u kojoj je većinski vlasnik Grad, jer da je tako, godine bi izgubili samo na tendersku proceduru.

Radojičić je najavio je da će ubuduće pod novim uslovima biti moguće i isključenje sa mreže, jer potrošači u stambenim zgradama ne mogu da ugroze grijanje u komšijskim stanovima. Za olakšanje građanima je što oni koji se ipak isključe sa sistema neće imati obavezu da plaćaju instalisanu snagu, a što je ranije isto bilo govora.

Do 15. februara svi kotlovi

Nadležni su najavili da će Eko-toplana od 1. februara zvanično preuzeti grijanje u gradu, ali zanimljivo je da neće sav kapacitet odmah biti pušten u funkciju, jer je rok za instalisanje posliednja dva kotla do 15. februara.

Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *