Dodikov zet i Radišićev sin osnivači “Crvenih medija”

Društvo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegov kum Mile Radišić odlučili su da porade na svojoj promociji pa su posredstvom zeta i sina osnovali marketinšku firmu “Crveni mediji”, saznaje portal Capital.

“Red box media”, društvo sa ograničenom odgovornošću za grafički dizajn, oglašavanje, trgovinu i usluge, export-import osnovano je u Laktašima prošle godine, odnosno 25. jula 2017. godine.

U registru poslovnih subjekata koji je u nadležnosti Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) navedeno je da poslovno ime firme “Red box media” na srpskom jeziku glasi “Crveni mediji”.

Osnivači “Crvenih medija” su Renato Radišić, Pavle Ćorović i Ljubiša Gornik, koji je i direktor te firme.

Renato Radišić je sin Mileta Radišića, a u njihovom porodičnom vlasništvu je kompanija “Grand-Trade” koja gradi poslovni kompleks u centru Banjaluke pored Medicinske elektronike. Mile Radišić je zbog malverzacija akcijama Medicinske elektronike bio osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu.

Prema podacima APIF-a Renato Radišić je osnivač i preduzeća za računarsko programiranje “Business intelligence” Banjaluka, kao i preduzeća za trgovinu na veliko robom od metala, instalacionim materijalom, uređajima i opremom za vodovod i grijanje “Iskra trade”.

Pavle Ćorović je oženio Goricu, kćerku Milorada Dodika. Pored suvlasništva u “Crvenim medijima”, osnivač je i firme “Agro destil” koja je na istoj adresi u Laktašima kao i “Crveni mediji”. “Agro destil” bavi se destilovanjem, prečišćavanjem i miješanjem alkoholnih pića, a Ćorović je direktor bez ograničenja ovlaštenja. “Agro destil” lani je zapošljavala jednog radnika, a ostvarila je prihod od 87.804 KM i dobit od 26.498 KM.

U APIF-u se Pavle Ćorović navodi i kao osnivač firme, odnosno društva za informacione tehnologije i telekomunikacije “KBV Datacom” Banjaluka, zajedno sa istoimenom firmom iz Beograda. Ova firma registrovana je za uslužne djelatnosti koje se odnose na informacione tehnologije i računare. Lani je zapošljavala svega tri radnika, a ostvarila prihode od 285.853 KM i dobit od 15.480 KM.

Prema podacima registra akta.ba Ćorović je direktor i u preduzeću “Global Liberty” iz Laktaša, koje se bavi trgovinom na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom. Vlasnici tog preduzeća su Dodikova djeca, Gorica i Igor. Posao u ovoj firmi ne cvijeta, pa su lani zabilježili prihod od 2.000 KM, te dobit od svega 80 KM.

Treći osnivač “Crvenih medija” je Ljubiša Gornik i on je, prema bazama privrednih subjekata, registrovan samo kao suvlasnik i direktor ovog preduzeća. Međutim, na njegovoj web i Fecebook stranici vidljivo je da je kao freelancer radio brendiranje upravo za Ćorovićev “Agro destil”, ali i za restoran “Agape” koji je u vlasništvu Dodikovih. Imao je dovoljno vremena da radi dizajn i za javne institucije, između ostalog za Vladu RS, Zavod za fizikalnu medicinu “Dr Miroslav Zotović”… Bio je i pobjednik Tuborg konkursa za dizajnere i njegov rad našao se na limenci Tuborg piva.

Prema podacima iz registara poslovnih subjekata “Crveni mediji” su za pet mjeseci prošle godine ostvarili prihode od 18.653 KM, a imali su rashode od svega 1.473 KM, što i ne čudi jer nemaju nijednog zaposlenog radnika. Dobit koju su lani ostvarili iznosi 17.180 KM.

Capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *