Dodik najavio smjenu svih Srba u institucijama BiH

Aktuelno

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da već sutra pokrenuti aktivnosti na smjeni svih predstavnika Srba u institucijama BiH.

Dodik je poručio da vlast na državnom nivou mora da bude uspostavljena što prije, zajedničkim radom.

– Ja ću kao član Predsjedništva BiH već sutra preduzeti mjere da se svi predstavnici Srba u institucijama BiH i Savjetu ministara BiH smijene sa svih mjesta. Mislim da mogu, bez obzira na čekanje, uspostaviti sistem reprezentacije Republike Srpske onako kako joj je narod dao mandat, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara kada očekuje formiranje ostalih nivoa vlasti, on je rekao da se do sada sastao samo sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, ali da smatra da vlast treba formirati što prije.

Dodik je kazao da mu je drago što je konstitutivna sjednica protekla u najboljem redu i da vjeruje da će članovi Predsjedništva BiH, uprkos tome što su iskazali različite pristupe kada je riječ o nekim pitanjima, uspjeti da osiguraju dijalog.

Obraćanje medijima nakon konstitutivne sjednice Predsjedništva BiH obilježila je i prepirka Dodika sa novinarkom hrvatske Nova TV Ivanom Petrović, koja je pokušala da ga prekine tokom kom obraćanja.

“Je li može pitanje”, rekla je Ivana Petrović, na što joj je Dodik uzvratio: “Nemojte me prekidati.”

Na to je ona odgovorila da se “ispričala”, a on je rekao: ”Nemojte mi se ispričavati kada ja ovdje govorim.”

Kada je završio, Dodik je kazao novinarima da mogu uputiti pitanja, a obraćajući se novinarki Nova TV, rekao je: “Jeste vi agresivni, sigurno ne možete upadati u riječ u svojoj zemlji”, na što mu je ona odgovorila: “Itekako mogu.”

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *