POSLIJE ŽELJKE POTOP: Nova vlada RS zatražila od Narodne skupštine da se zaduži za 371 milion KM

Društvo

Vlada Republike Srpske traži od Narodne skupštine RS odobrenje da se naredne godine može dugoročno zadužiti za 371 milion konvertibilnih maraka.

U prijedlogu odluke o dugoročnom zaduživanju se navodi da će Vlada RS novac za nesmetano funkcionisanje budžeta tražiti kod nekoliko kreditora, a na prvom mjestu je Međunarodni monetarni fond. Zatim, domaći i strani kreditori, te domaće i strano tržište kapitala na kojima će emitovati dugoročne obveznice.

Predviđeni rokovi otplate su 10 do 15 godina sa kamatnim stopama od 4,5 odsto, pet i šest posto.

– Stanje ukupnog duga Republike Srpske na kraju oktobra ove godine, prema preliminarnim podacima, iznosi oko 5,4 milijardi konvertibilnih maraka, a ukupnog duga koji podliježe zakonskom ograničenju oko 5,3 milijardi KM ili 50,33 posto procijenjenog BDP za ovu godinu. Stanje javnog duga koji podliježe zakonskom ograničenju na kraju oktobra iznosi oko 4,1 milijardi KM, što je 38,55 posto BDP – navedeno je u prijedlogu odluke o dugoročnom zaduživanju.

Narodni poslanici razmatraće ovaj prijedlog na trećoj posebnoj sjednici NSRS, koja je zakazana za petak, 21. decembar.

Očito je nakon odlaska s premijerske pozicije današnja predsjednica RS Željka Cvijanović ostavila praznu blagajnu, a unucima u amanet otplaćivanje milijardi kredita koje su podigli nesposobni ministri Dodikovog SNSD-a.

(SB)

Tagged

1 thought on “POSLIJE ŽELJKE POTOP: Nova vlada RS zatražila od Narodne skupštine da se zaduži za 371 milion KM

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *