Banjaluka: Devet miliona KM za komunalnu potrošnju

Društvo

Više od devet miliona KM namijenjeno je za komunalnu potrošnju u 2019. godinu, potvrdio je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar. Ovakav prijedlog naći će se na narednom skupštinskom zasjedanju 26. decembra.

Od planiranih devet miliona KM, za održavanje javne higijene u gradu biće izdvojeno više od 3,2 miliona KM. To su poslovi na čišćenju i odvozu otpada sa javnih površina i privremenih divljih deponija, pranje saobraćajnica, čišćenje i održavanje objekata za odvodnju, rad higijeničarske službe koja zbrinjava napuštene, stradale i uginule životinje i ostale poslovi javne higijene.

Jedan od značajnijih izdataka je i trošak za električnu energiju i održavanje javne rasvjete, za šta Grad izdvaja godišnje blizu 2,2 miliona KM.

Načelnik Bilčar ističe da je izgradnjom i rekonstrukcijom rasvjete broj svjetiljki značajno povećan, ali je utrošak električne energije za javnu rasvjetu manji, što je pokazatelj očekivanih pozitivnih efekata na uštedi troškova po ovom osnovu.

Značajna stavka u ovom programu je održavanje zelenih površina za šta će naredne godine biti izdvojeno 1,7 miliona KM.

-Zelenilo će i dalje biti u vrhu naših prioriteta. Pored održavanja, nastavićemo zasadu novih stabala i formiranje drvoreda po naseljima- kaže on.

I naredne godine obezbjeđena su sredstva za mjerenje aerozagađenja, nabavku i održavanje komunalne opreme, trim staza, rada higijeničarske službe i drugog.

-Svi ovi poslovi su u direktnoj vezi sa visinom obezbjeđenih sredstava u budžetu. U sadašnjoj situaciji, analiza svake stavke će biti neophodna u cilju što boljeg iskorištavanja postojećeg nivoa sredstava –zaključio je Bilčar.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *