Nobilo: Slučaj Dragičević bio blizu rješenja prije dva mjeseca

Društvo

Hrvatski advokat Anto Nobilo, koji je bio uključen u advokatski tim koji je pomagao porodici Dragičević kaže da je slučaj smrti Davida Dragičevića bio blizu rješenja prije dva mjeseca.

“Problem će rasti i rasti sve dok se Davidovo ubistvo ne riješi”, smatra Nobilo.

“Početak je krenuo katastrofalno, bilo je očigledno da im se ne da rješavati taj sučaj, proglasili su ga preuranjeno nesretnim slučajem. Možemo reći da je vlast loše, nespretno, neprofesionalno reagоvala. Nije se smjelo dogoditi da u devet mjeseci nisu otkrili šta se dogodilo. To je problem funkcionisanja Bosne i Hercegovine kao države, to je veći problem, upravo to što policija nije razriješila ubistvo, govori da vlast nije omiljena u narodu, da ima dosta problema u funkcionisajnju države tako da se slučaj lako odvukao u političke vode”, rekao je Nobilo za N1, dodavši da je prije dva mjeseca sve bilo blizu zaključenja istrage i pronalaska rješenja.

Advokat smatra da je u interesu vlasti da se pronađe počinitelj jer je to najbolji način da se vrati mir u Banjaluku, ali dodaje da političarima koji su se uključili u proteste nije cilj rješavanje ubistvava nego ‘razmontiranje’ Milorada Dodika.

Nobilo je otkrio da je u vrijeme dok je on bio uključen u istragu utvrđeno vrijeme smrti, mjesto, način smrti i osobe koje su s Davidom bile u kontaktu neposredno prije i za vrijeme smrti.

“Vrlo je malo trebalo da se rasvijetli do kraja, a to je problem funkcionisanja te države”, smatra Nobilo.

Govoreći o pokretu “Pravda za Davida” Nobilo kaže da je to u početku bio građanski pokret, ali se oko izbora infitrirala politika, te da je vlast ta koja mora riješiti slučaj.

Nobilo je početkom novembra ove godine rekao da “David Dragičević jeste ubijen, ali da neke druge tvrdnje o mučenju i zavjeri nisu istinite, te da je slučaj blizu rješenja”. Nobilo je i tada dodao da je da se zna gdje je Dragičević ubijen, kako je ubijen, ali da se ne zna ko ga je ubio – zbog čega je, kako kaže, stvorena iskrivljena slika u javnosti o samom slučaju ubistva.

Advokat Ifet Feraget je odgovarajući par dana kasnije na ove Nobilove tvrdnje, rekao da su one u kontradikciji s onim što im je rekao glavnim tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, Želimir Lepir, koji smatra da postoje razlozi zbog kojih sumnja da je policija umiješana u zataškavanje.

Nobilo je bio član advokatskog tima koji je formiran u avgustu ove godine, kojeg su činili i advokati Ifet Feraget, Zora Dubočanin Nikodinović i Duško Tomić. Tim je rasformiran a Ifet Feraget je i dalje angažovan na slučaju.

Porodica Davida Dragičevića tvrdi da je on ubijen, dok je iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka ranije saopšteno da postoji osnov sumnje, kako je navedeno, da je David Dragičević ubijen, odnosno da je 18. marta, nakon fizičkog sukoba s dvije ili tri osobe, bježeći pao u rijeku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem.

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *