Raljić: Dodik nema pravo nikom da prijeti, dio MUP-a učestvovao u pripremi Davidovog ubistva!

Društvo

Sve ovo što se dešava od 25. decembra u Banjaluci je dio plana. Nažalost, i pojedinci iz međunarodne zajednice su zatvorili jedno oko i dopustili Miloradu Dodiku da radi to što radi, rekao je Raljić za Al Jazeera Balkans

Banjalučka policija nastavila je s hapšenjima zbog, kako navode, niza nezakonitosti tokom protesta održanih prije dva dana. U srijedu naveče je uhapšen Branimir Milošević. S druge strane, uprkos najavi zabrane okupljanja, nastavljene su protestne šetnje građana Banjaluke. Policija najavljuje nove istrage, a predstavnici Pokreta “Pravda za Davida” – proteste.

Komentarišući najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će, ako banjalučko Okružno javno tužilaštvo u roku od mjesec-dva ne donese tužilačku odluku u slučaju Dragičević, povesti građane pred tužilaštvo i tužioce izbaciti iz kancelarija, odgovorni urednik portala “Istinito” Željko Raljić je rekao da Dodik vrši nedopustiv politički pritisak na tužilaštvo i da se otvoreno miješa u rad pravosuđa.

– Milorad Dodik, koji je zaista navikao da prijeti svima, svuda i u svakoj prilici i na svakom mjestu, nema pravo da prijeti smjenama, nema pravo da prijeti dovođenjem ljudi pred Tužilaštvo. Koga će Milorad Dodik da dovede pred Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci? Članove SNSD-a!? Pa taj isti SNSD je postavio Želimira Lepira, jednog u nizu kriminalizovanih tužilaca u BiH, istakao je Raljić.

On je dodao da bi Dodiku sada odgovaralo i da slučaj preuzme Tužilaštvo BiH, kako bi opet mogao da ga optuži za nerad, nakon što tužilaštvo u Republici Srpskoj već devet mjeseci nije učinilo ništa da se istraga okonča.

– Sve ovo što se dešava od 25. decembra u Banjaluci je dio plana. Nažalost, i pojedinci iz međunarodne zajednice su zatvorili jedno oko i dopustili Miloradu Dodiku da radi to što radi. Ovo bez njegovih prstiju nije skuvana čorba, kao ni mnogo puta do sada i ovo što danas imamo na djelu jeste upravo njegova namjera da se ponovo kupi vrijeme, da se učini bilo šta da ne dođe do otvaranja sudskog procesa i da se ubice ne privedu pravdi. Nažalost, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, jedan njegov dio, učestvovalo je u pripremi i organizaciji ubistva Davida Dragičevića i to je dokazivo.

Što se tiče prekomjerne upotrebe sile od strane policije, Raljić smatra da policajci treba da odgovaraju za premlaćivanje građana i brutalnu primjenu sile.

– Ako je građanin revoltiran nogom udario policajca, treba da bude priveden, treba da odgovara za napad na službeno lice, ali nedopustivo je da ga policija prebije i to u više navrata u pritvoru. To Dragan Lukač sve zna, on im je i dao odriješene ruke, rekao je Raljić.

Istinito