Istražilac EU dolazi ispitati rad pravosuđa na slučajevima Memić i Dragičević

Društvo

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn razgovarao je u Sarajevu sa majkom Davida Dragičevića, Suzanom Radanović i ocem Dženana Memića, Murizom Memićem.

 

Nakon sastanka je rečeno da će u BiH uskoro doći nezavisni istražilac Evropske unije koji će ispitati rad bh. pravosuđa.

 

“Riječ je o čovjeku koji je ekspert za sistem pravosuđa i funkcionisanja pravosuđa. Gledaće na cijeli sistem pravosuđa i na osnovu njegove ocjene napraviće se izvještaj u kojem će se navesti mjere koje treba poduzeti”, rekao je Hahn.

 

On je istakao da su dvije užasne tragedije, smrt Dženana i Davida, prilika da se na konkretnim primjerima utvrđuju nedostaci u pravosuđu.

 

Razgovor je održan danas u podne u prostorijama Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

 

– Komesar Han je dobro upoznat sa oba slučaja. Mi smo upozorili na korupciju u pravosuđu, govorili smo da se VSTS ili ukine ili reformira. Uskoro stiže nezavisni istražilac iz EU koji će ispitati rad pravosuđa u BiH. Gospodin Tegeltija nije nezavisan, njega je postavila politika i kontroliše ga. Sad vrše pritisak na Ustavni sud, imam informacije – kazao je Muriz Memić.

 

Dodao je Memić i da Evropska unija zna šta se ovdje dešava.

 

Suzana Radanović kazala je da od EU očekuje mnogo i da se nada kako će pomoći da se riješe slučajevi Davida Dragičevića i Dženana Memića.

 

– Vjerujem nakon ovog sastanka da će biti bolje. Molila sam da se slučaj mog sina prebaci na Tužilaštvo BiH. Dolazi tajni istražioci koji će da naprave istragu o istrazi i da utvrde sve propuste u slučaju mog sina. Dali su nam vjetar u leđa, upoznati su sa svim. I očekujemo mnogo. Oni se direktno ne mogu miješati ali postoje kanali kako mogu uticati – pojasnila je Suzana.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *