Banjaluka: Manje komunalne takse za dio NVO sektora

Društvo

Nova odluka o komunalnim taksama staviće u znatno povoljniji položaj veliki broj organizacija civilnog društva, ali i veliki broj banjalučkih preduzeća, saopšteno je iz  banjalučkog Odjeljenja za privredu.

 

Prema prijedlogu odluke, koja će se naći na idućoj sjednici gradskog parlamenta, drastično je smanjen iznos komunalne takse za veliki broj organizacija civilnog sektora, te uvedene olakšice za brojna preduzeća.

 

U obrazloženju, načelnik Odjeljenja Radenko Komljenović ističe da su na ove promjene odlučili nakon što je uočen problem visoke komunalne takse za neprofitna i humanitarna udruženja, kao i udruženja koja pružaju socijalne usluge.

 

-Prema novoj odluci, udruženja koja okupljaju lica sa invalididitetom, udruženja koja u partnerstvu sa Gradom i uz podršku Centra za socijalni rad pružaju socijalne usluge svojim korisnicima i neprofitna udruženja humanitarnog karaktera plaćaće komunalnu taksu 40 KM umjesto dosadašnjih 360 KM – ističe Komljenović.

 

Prema odluci, sve ostale organizacije civilnog sektora, odnosno nevladine organizacije, udruženja građana i fondacije ubuduće će za godišnju komunalnu taksu izdvajati 150 KM umjesto dosadašnjih 360 KM. Olakšice su, između ostalog, uvedene i za samostalne autoprevoznike, kojima je taksa sa 360 KM smanjena na 260 KM, kao i fotografske radnje i auto škole koje će je ubuduće plaćati 150 KM.

 

Istom odlukom, malo veću taksu, odnosno 60 KM, plaćaće preduzetnici koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju i kulturno-umjetnička društva. Do sada, i oni su plaćali komunalnu taksu 360 KM.

 

Istovremeno, ovom odlukom se ukida plaćanje komunalne takse za privrednike koji na sopstvenim vozilima reklamiraju svoje proizvode.

 

-Time je prihvaćen zahtjev Savjeta za privredu da se takse oslobode privredna društva i samostalni preduzetnici koji vrše reklamiranje na svojim vozilima putem reklamnih folija i natpisa, i to isključivo ako je reklamiranje u vezi sa sopstvenim djelatnostima – navodi Komljenović.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *