Radojičić najavio dodatna ispitivanja u poslovnoj zoni “Incel”

Društvo

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da će od nadležnog instituta biti zatražena dodatna mjerenja na cijelom području Poslovne zone “Incel” da bi bilo utvrđeno da li i gdje ima eventualnog zagađenja zemljišta i radi preduzimanja daljih mjera.

 

Radojičić je naveo da se na području “Incela” kontroliše jedan po jedan subjekat i nalažu mjere, te zatražio da se u rješavanje ovog pitanja uključe i nadležne republičke institucije.

 

Odgovarajući na pitanje novinara u Banjaluci da li građani treba da budu zabrinuti i kolika količina ulja je tamo uskladištena, Radojičić je rekao da trenutno nije moguće saopštiti bilo kakve informacije i da će biti izvršena kompletna kontrola.

 

“Ja ne bih ni sa čim pretjerivao, niti paničio”, naglasio je Radojičić.

 

On je istakao da ovo, nažalost, nije problem od juče, već od petnaestak godina, od kada je `Incel` prestao da proizvodi, pa je počelo propadanje objekata i infrastrukture.

 

“Kada je nedavno izbio požar na prostoru Poslovne zone `Incel` ponovo su se otvorila neka pitanja koja su se 15 godina vukla negdje ispod. Upravo je grad pokrenuo tu priču inspekcijskim nadzorom i nalogom Institutu za zaštitu i ekologiju Republike Srpske da budu izvršena određena mjerenja”, rekao je Radojičić.

 

On je dodao da je “Incel” tipična tranzicijska priča, uglavnom neuspješna.

 

“Na prostoru bivšeg `Incela` nalazi se više od 60 subjekata, ima i stečaja i likvidacije i svačijeg i ničijeg. Prilično je loša situacija kada je riječ o samim subjekatima i gazdovanju”, rekao je Radojičić.

 

On je rekao da grad traži uključivanje i republičkog inspektorata i republičkih institucija zato što je riječ o velikom broju subjekata i vjerovatno velikim finansijskim iznosima potrebnim za saniranje dijela zemljišta.

 

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da još nije dobio zahtjev opozicije za održavanje hitne sjedice na kojoj bi se raspravljalo o razmjerama zagađenja zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel”.

 

Talić je napomenuo da je poslovnikom jasno propisano kako se zakazuje vanredna sjednica, te da i zahtjev mora biti u skladu sa tim.

 

On je naglasio da je ključno što je grad tražio, posredstvom Odjeljenja za inspekcijske poslove, utvrđivanje kompletnog činjeničnog stanja na terenu, ističući da je neophodno da se uključe i nadležne republičke institucije.

 

“Poslovnom zonom `Incel` upravljaju republičke vlasti i u ovom slučaju treba da se uključe Republička uprava za inspekcijske poslove, Institut za zaštitu i ekologiju i nadležno ministarstvo, da se da presjek stanja i nalože smjernice”, naveo je Talić.

 

Potpredsjednik Gradskog odbora PPD-a Banjaluka Saša Čekrlija juče je zatražio održavanje hitne sjednice Skupštine grada o zagađenju zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel”, na koje ukazuje izvještaj republičkog Instituta za zaštitu i ekologiju.

 

Čekrlija je napomenuo da je još 2005. godine postojao izvještaj u kojem je skrenuta pažnja na to da se u krugu “Incela” nalaze kancerogena ulja koja imaju štetne posljedice po stanovništvo, te da su jasno date naznake šta treba raditi, u kojem periodu i koliko će sve to koštati.

 

U Poslovnoj zoni “Incel” 9. marta je izbio požar kada je planulo otrovno ulje piralen, koje je, tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno koliko i radioaktivne materije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *