Štrajk upozorenja radnika Željeznica RS

Društvo

Uz podršku Konfederacije sindikata Republike Srpske, održan je štrajk upozorenja radnika Željeznica RS. Vozovi su zaustavljeni na pola sata, a nezadovljni željezničari su protestovali na stanicama u Banjaluci, Zvorniku Doboju, Prijedoru i Novom Gradu.

 

– Žalosno je što u ovoj zemlji, iz koje radnici bježe, moramo na ulici da tražimo 50 KM povišice, poručio je predsjednik Konfederacije Željko Tepavčević.

 

– Samo kažite kad, izvešćemo na ulicu radnike širom Srpske. Borba za vaših 50 KM je borba za svaku marku radničkih plata u Srpskoj – dodao je Tepavčević.

 

Predsjednik Sindikata željezničara RS, Jelenko Dobraš, rekao je da su vozovi danas zaustavljeni, kako bi se radnici izborili za elementarna prava, ali i za opstanak Željeznica RS.

 

-Ako u tome ne uspijemo vozovi će stati, jer neće imati ko da ih vozi – poručio je Dobraš.

 

On je pojasnio da se na željezničkim stanicama nije okupio veliki broj radnika, jer je u pitanju štrajk upozorenja, koji se , po zakonu, organizuje na radnom mjestu.

 

-Nakon ovog štrajka upozorenja tražićemo ponovo sastanak sa poslodavcem i ispostaviti iste zahtjeve od kojih ne odustajemo, a koji se svode na oko 10 odsto veće palte, s tim da najveću povišicu od 12 odsto dobiju kolege, njih skoro 750, koji rade za minimalac od 450 KM. Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispunjeni, slijede novi koraci, a sasvim je moguće da to bude generalni štrajk – rekao je Dobraš.

 

Predsjednik Sindikata STD Zlatko Marin je poručio da na odluku o narednim koracima sindikati neće dugo čekati, i najavljuje rasplet za 10 do 15 dana.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *