Gradnja mosta na Savi neće početi ove godine

Društvo

Iako je s velikom pompom krajem prošle godine najavljeno da će polovinom ove godine, a najkasnije do maja, početi izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, po svemu sudeći, ove godine od toga neće biti ništa.

 

Naime, iz “Hrvatskih cesta” smo, nakon što smo pitanja poslali 22. aprila, konačno u četvrtak dobili odgovor iz kojeg je jasno da se Hrvatskoj u vezi s ovim projektom naročito ne žuri.

 

Tamara Pajić, portparolka “Hrvatskih cesta”, rekla je za “Nezavisne” da se još ne zna kada bi mogao biti izabran izvođač radova za most.

 

“Postupak pregleda i ocjene ponuda je u tijeku, što znači da je postupak u fazi u kojoj se ne mogu davati preciznije informacije. Nakon što bude donesena odluka o odabiru, postoji mogućnost ulaganja žalbi od ponuditelja koji ne budu odabrani pa nije moguće predvidjeti kada će postupak nabave radova izgradnje mosta biti završen”, navela je Pajićeva.

 

Podsjećanja radi, tender za izvođača radova zatvoren je prije pola godine, a od tada “Hrvatske ceste” nisu odabrale izvođača radova.

 

Prema informacijama koje smo dobili sredinom marta, najpovoljniju ponudu je dostavio konzorcijum “Integral” – “Đuro Đaković montaža” – “Zagreb montaža”, s ponudom od 23.498.800,19 evra, dok je drugoplasirana ponuda kompanija “Hering” -“Mostogradnja” 41.538.317,67 evra i trećeplasirana ponuda je iznosila 46.208.403,01 evro italijanske kompanija ICM – “Maeg konstrucioni”.

 

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, iako su proteklih mjeseci bili optimistični u najavama da bi radovi mogli početi do maja, sada ističu da nemaju novih informacija. Kažu da će u narednom periodu putovati u Zagreb, te da će se na licu mjesta informisati o toku postupka.

 

U “Autoputevima RS” su nam prije dvije sedmice rekli da uskoro očekuju nove informacije, međutim do danas nam nisu mogli dati ništa.

 

Vjerovali ili ne, prvi koraci ka izgradnji mosta preduzeti su još u aprilu 2004. godine, kada su Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske potpisali memorandum o saglasnosti za pripremu i izgradnju autoputa između Banjaluke i Gradiške. U memorandumu je kao ključni zajednički objekat predviđen novi granični most preko Save s priključnim dionicama do postojećih cesta na obje strane.

 

Protokol o saradnji u vezi s ovim projektom potpisan je u maju 2007, a ugovor za izradu projektne dokumentacije “Hrvatske ceste” sklopile su sa Građevinskim fakultetom iz Zagreba u aprilu 2010. godine. Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške potpisan je između Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH u novembru 2011, a na sjednici Vlade Hrvatske u martu 2012. donesena je uredba o objavi sporazuma o izgradnji mosta.

 

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da je gradnja mosta na Savi kod Gradiške trebalo da počne sredinom 2013. godine, zbog čega je UIO, kako je objasnio, te godine počela s pripremama radova na novom gradničnom prelazu kod budućeg mosta.

 

“Mi smo taj posao u potpunosti uradili. UIO je dobila upotrebnu dozvolu za novi carinski terminal. Narednih dana pravimo plan za preseljenje postojeće carinske ispostave u Gradišci na novu lokaciju”, rekao je Kovačević.

 

Podsjećanja radi, nakon što se Hrvatska obavezala da će početi graditi most, prvo su obavijestili Savjet ministara BiH da nemaju novca u budžetu, te da čekaju da im Evropska komisija odobri novac za taj projekat.

 

Nakon što je Evropska komisija to odobrila, lokaciju mosta je te 2013. godine obišao i Peter Sorensen, tadašnji šef Delegacije EU u BiH, i najavio da će Evropska komisija dati i grant od 6,3 miliona evra za izgradnju mosta.

 

EU je svoju obavezu ispunila i novac uplatila, RS obezbijedila polovinu od oko 20 miliona evra za izgradnju mosta, a Hrvatska do danas nije uradila svoj dio posla.

 

Ponude

  • 23.498.800 evra konzorcijum “Integral” – “Đuro Đaković montaža” – “Zagreb montaža”
  • 41.538.317 evra kompanija “Hering” -“Mostogradnja”
  • 46.208.403,01 evro italijanske kompanija ICM – “Maeg konstrucioni”

 

Hronologija

  • 2004. Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske potpisali memorandum o saglasnosti za pripremu i izgradnju autoputa između Banjaluke i Gradiške.
  • 2007. Potpisan protokol o saradnji u vezi s ovim projektom.
  • 2010. “Hrvatske ceste” sklopile s Građevinskim fakultetom iz Zagreba ugovor za izradu projektne dokumentacije.
  • 2011. Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške potpisan između Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH.
  • 2012. Na sjednici Vlade Hrvatske donesena uredba o objavi sporazuma o izgradnji mosta.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *