Golić: Švedska će pomoći oko problema sa piralenom

Društvo

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju preduzima sve aktivnosti da se zagađenje piralenom i teškim metalima u poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci što prije sanira, saopšteno je iz pomenutog ministarstva.

 

Oni kažu da ovo zahtjeva hitan multisektorski pristup i inervenciju, a u taj proces treba da se uključe svi akteri, od republičkih institucija, grada Banjaluka ali i vlasnici objekata u Poslovnoj zoni Incel.

 

– Evropska komisija je još 2005. godine izdvojila sredstva i uradila analizu prisustva PCB-a i teških metala na nekoliko lokacija u BiH, između ostalog, i na području Incela. Taj izvještaj je iste godine dostavljen svim institucijama, i ostaje nepoznanica zbog čega niko tada nije reagovao i preduzeo odgovarajuće aktivnosti – kažu u ovom ministarstvu.

 

Oni ističu da smatraju da se problem zagađenja na području današnje Poslovne zone “Incel”, trebalo baviti odmah po prestanku rada nekadašnjeg giganta, imajući u vidu da su tu nekada proizvodila vodeća preduzeća u oblasti hemijske industrije.

 

– Shvatajući hitnost i ozbiljnost situacije u Poslovnoj zoni “Incel”, ja sam se, prvenstveno kao građanin Banjaluke, a zatim i kao ministar, iako nisam direktno nadležna za to, maksimalno angažovala u traženju rješenja ovog problema. Imajući u vidu da Švedska ima veliko iskustvo u upravljanju opasnim otpadom i sanaciji zagađenih lokacija, ja sam iskoristila dobre odnose sa ambasadom Švedske, koje smo mi kao Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ostvarili kroz niz zajedničkih projekata, i tražila da nam oni pomognu – rekla je Srebrenka Golić.

 

Ona je dodala da je prošle sedmice sam bila na sastanku sa švedskim ambasadorom u BiH i dobila obećanja da će Vlada Švedske kroz određena finansijska sredstva pomoći u rješavanju problema sa piralenom i teškim metalima u Poslovnoj zoni “Incel”.

 

– Kroz projekat “Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom” koji realizuje UNDP BiH, interventno ćemo djelovati u sprečavanju dalje eskalacije ovog problema, a u taj proces bi trebalo da budu uključeni i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Tražila sam da se u cijeli proces uključi i Švedska državna agencije za hemikalije, KEMI, kao jedna od vodećih ustanova u Evropi, kada je oblast hemijske industrije u pitanju – rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

 

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je zahtijevalo da se utvrdi prisustvo PCB-a i teških metala, ne samo u zemljištu nego i njihovo eventualno prisustvo u svim elementima životne sredine.

 

– I dalje insistiramo na maksimalnom angažmanu inspekcijskih organa. S obzirom da je najveći interes javnosti usmjeren na izvještavanje medija da je u požaru izgorjelo ulje iz transformatora – piralen, smatramo da je važno da se utvrde sve okolnosti pod kojima je došlo do požara u martu u poslovnoj zoni, kao i preduzetim mjerama na utvrđivanju činjenica i stanja na licu mjesta prije i poslije požara – istakla je Golićeva.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *