Kampanja protiv blokiranja vozila zbog neplaćenog parkinga

Društvo

Mladi demokratskog progresa Banjaluka pokreću akciju pod nazivom ,,Kandžom me ne veži, slobodu mi ne steži”, kojom žele da izmjene Odluku o bezbjednosti saobraćaja na području grada i tako, poručuju pomognu Gradu i građanima.

 

Oni upozoravaju da je apsurdno da gradske službe blokiraju “kandžom” vozila zbog neplaćanja parkinga.

 

Izmjenom sporne odluke, ističu, ostvarile bi se uštede za troškove goriva, javnih nabavki ,,kandži”, a građani ne bi bili izvrgnuti nepotrebnom čekanju i komplikovanim procedurama deblokiranja vozila.

 

– Da bi na automobil bile postavljene „kandže“ ili ono bilo odvezeno „paukom“, mora postojati nalog koji izdaje saobraćajni policajac, ali samo pod uslovom da je vozilo nepropisno parkirano ili ugrožava normalno odvijanje saobraćaja, a nikako ukoliko je isteklo vrijeme za parkiranje na parkingu. Radnici u parking servisu nemaju ovlaštenje koje mu dozvoljava da nekome blokira vozilo. To može da radi isključivo neko iz izvršne vlasti, odnosno policajac – poručio je Ivan Begić, predsjednik MDP Banjaluka.

 

Dodaje i da pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povjereno to ovlašćenje, a ne grad ili opština na osnovu svoje odluke. Odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakona i nemaju pravni niti ustavni osnov za kažnjavanje neplaćanja parkiranja.

 

– Ovaj problem je vrlo lako rješiv: Ovlašteno lice fotografiše vozilo, popuni obrazac i ostavi kaznu vozaču na automobilu. Ukoliko je vozač ne plati ona ga sačeka kod prve registracije ili vađenja vozačke dozvole- zaključuje Begić.

 

Iz MDP savjetuju građanima ako im se desi da im Parking služba bez naloga policajca blokira ili ukloni vozilo, da sve prijave policiji, kao da uzmu potvrdu o prijavi krađe ili blokade kako bi mogli dobiti materijalno i nematerijalno obeštećenje.

 

– Kada bi se promjenila ova odluka godišnje bi se uštedjelo oko 60.000 KM budžetskog novca. Kada bi se ta sredstva preusmjerila na sanaciju oštećenja i kvalitetno farbanje parkinga za samo godinu dana bismo imali riješen i taj problem. Druga pozitivna stvar jeste što bi smo olakšali ljudima jer ne bi morali čekati deblokiranje vozila, već jednostavno bi samo trebalo otići uplatiti kaznu- poručio je i Miloš Buha, član predsjedništva MDP-a Banjaluka.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *