Gvero: Hitno potrebne nove analize zemljišta na području “Incela”

Društvo

Što prije treba da se urade nove analize zemljišta na području Poslovne zone „Incel“, jer se zadnji rezultati drastično razilikuju od prvih, što je nemoguće po pravilima struke. Osim toga, hitno treba da se uzorkuje hrana koja se proizvodi nizvodno od mjesta akcidenta.

 

Tvrdi ovo za Srpskainfo šef Katedre za termotehniku Mašinskog fakulteta u Banjaluci Petar Gvero.

 

Dodaje da bi još bolje bilo da se u što kraćem roku uzorkuje i riba iz rijeke Vrbas i to nizvodno od mjesta gdje se desio akcident, kako bi se utvrdilo da li je kontaminirana opasnim i kancerogenim uljem piralen.

 

Podsjetimo, Srpskainfo je objavila seriju tekstova o ekološkoj katastrofi koja se početkom marta desila u Banjaluci, a koju su nadležni pokušali da prećute.

 

Zbog velikih razlika u nalazima koji su urađeni na području „Incela“ kontaktirali smo profesora Gveru da nam analizira rezultate vještačenja zemljišta.

 

Prema njegovim riječima, ukoliko postoji velika razlika u uzorcima uzetim sa iste lokacije nameće se jedino logično rješenje, a to je da se ti rezultati moraju ponoviti.

 

– Ovako izgleda kao da je neko manipulisao rezultatima. Zbog toga treba da se angažuje nova institucija, koja je će biti nezavisna od uticaja i da ona uradi nove analize. To mogu biti i stranci – rekao je Gvero.

 

On se zatim okrenuo analizi prvog i drugog vještačenja i ukazao na nelogičnosti, jer je na površinskim uzorcima koji su uzeti prvi put na lokaciji „Energane“ koncentracija piralena bila veća od 600 mg/kg, a onda u istoj toj zoni površinski uzorak bio je 0,5 miligrama po kilogramu piralena.

 

– Slično je i sa uzorcima koji su uzeti na dubini do 50 centimetara. Prva analiza je pokazala oko 600 mg/kg, a kod druge, koja je urađena na više uzoraka, nijedna ne prelazi 7,6 miligrama po kilogramu piralena u zemlji. Isti trend imate i na lokaciji poslovne zone, gdje su nekad bile „Viskoza“ i „Elektroliza“. Prema prvim analizima, tu je bilo oko 565 miligrama po kilogramu piralena, a po drugoj 0,1 mg/kg – ističe profesor Gvero.

 

On tvrdi da ovi rezultati svakom ozbiljnom ukazuju da nešto nije u redu i da se analize moraju ozbiljno provjeriti ili ponoviti, ali od strane nekog potpuno nezavisnog.

 

Gvero je pojasnio da čak i da su obje analize vjerodostojne, da bi ih onda trebalo sabrati i podijeliti sa dva. Opet bi se, kaže, došlo do veoma loših rezultata.

 

Ono što je još problematično u krugu „Incela“ je da inspektori još nikom nisu zabranili rad.

 

– Skoro kada sam bio tamo. Ljudi su i dalje radili i sjekli cijevi u kojima možda ima još piralena. Ovo je ogroman i veoma opasan problem, a oni koji su zaduženi da se ovaj problem što prije riješi se ponašaju kao da pokušavaju nešto sakriti ili prikazati da je zagađenje minorno – ističe Gvero.

 

On kaže da bi iz Zavoda za zaštitu zdravlja morali da prate zdravlje ljudi, ali i da inspekcije izađu na teren i uzorkuju hranu, meso i ribu i utvrde da li su konatminirane.

 

 

– Svi koji su u toj liniji moraju da se bave kvalitetom hrane i vode. Ovo je opasna situacija i svako lažno prikazavinje podataka je krivično djelo za koje treba neko da odgovara – poručio je profesor Gvero.

 

Kontaminacija

 

Srpskainfo je nedavno prva objavila rezultate druge analize zemljišta u „Incelu“.

 

Na prostoru šest firmi koje posluju u krugu „Incela“ i na čak 21 lokaciji otkrivene su znatno veće količina veoma opasnog i kancerogenog ulja piralen. Na pojedinim mjestima ima ga na hiljade puta više nego što je dozvoljeno pravilnikom.

 

Najveće količine piralena otkrivene su na zemljištu gdje se nekad nalazila „Energana“, zatim u krugu Poslovne zone „Incel“, potom su tu „Bill colour metal“, „SHP Celex“, „Top metal“, i „Univerzum“.

 

Prosječna izmjerena vrijednost piralena na kontaminiranim lokacijama iznosi skoro 110 mg/kg, što je veoma visoka i opasna vrijednost. To znači da ga u prosjeku na svim lokacijama ima za 500 puta više nego što je dozvoljeno.

 

Zagađenost teškim metalima

 

Osim zagađenosti piralenom, zemljište u „Incelu“ je veoma kontaminirano i teškim metalnima. Posebno su izraženi kadmij, olovo, nikl, bakar i živa.

 

Zdravstvena analiza radnika preduzeća “BC Metal” pokazala je da su svi radnici bili kontaminirani teškim metalima.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *