Štrajk u školama nastavljen uprkos sudskoj odluci

Društvo

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Unsko-sanskom kantonu nastavljen je i jutros uprkos odluci suda u Bihaću da privremeno zabrani štrajk u osnovnim školama.

 

Zabranu je zatražilo Kantonalno pravobranilaštvo na zahtjev Ministarstva obrazovanja i Vlade Unsko-sanskog kantona.

 

– Nalaže se sindikatu da omogući nesmetano obavljanje vaspitno-obrazovnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona. Protiv ovog rješenja nije dozvoljena žalba – navedeno je u rješenju koje je potpisala sudija Jasmina Lipovača.

 

Nakon ovog rješenja sinoć su u Sindikatu obrazovanja imali duge konsultacije sa advokatima, a kasno uveče su poslali obavještenje sindikalnim podružnicama da ipak nastave sa štrajkom u osnovnim školama, objavljeno je na portalu sarajevskog Oslobođenja.

 

Rukovodstvo Sindikata neće izvršiti političku privremenu mjeru koju je donijela sudija Opštinskog suda u Bihaću, navodi se u saopštenju Odbora sindikata obrazovanja Unsko-sanskog kantona koji je potpisala predsjednik sindikalnog odbora Zehra Hadžić.

 

Sindikati očekuju od podružnica današnje izvještaje o “štrajkolomcima” među direktorima jer sindikat namjerava da protiv njih podigne krivične prijave zbog kršenja Zakona o radu, navodi list.

 

Zaposleni u školama u Unsko-sanskom kantonu traže od Kantonalne vlade da poštuje kolektivni ugovor za zaposlene u obrazovanju i da se ispoštuje ranije dogovorena osnovica za plate koja se, kako tvrde, krši od septembra prošle godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *