Cijene grijanja u Banjaluci ostaju iste

Društvo

Sanacija i popravke distributivne mreže i remont proizvodnih postrojenja u Banjaluci između dvije sezone grijanja su u završnoj fazi, obezbijeđeno je 75 odsto drvnog sortimenta, a cijene grijanja ostaju iste, saopšteno je iz preduzeća “Eko toplane”.

 

Iz ovog preduzeća navode da je u toku punjenje sistema vodom, te da će biti pogonski spremni na vrijeme za predstojeću sezonu grijanja. Prema opštim uslovima o proizvodnji, isporuci i korištenju toplotne energije, sezona grijanja počinje 15. oktobra, odnosno ranije, ako se utvrdi da je od 1. oktobra prethodna dva dana uzastopno srednja dnevna temperatura vazduha niža od 12 stepeni, navode iz “Eko-toplana”.

 

Iz “Eko-toplana” ističu da se energent nabavlja u skladu sa planom i da je trenutno obezbijeđeno 75 odsto drvnog sortimenta, a da je do kraja godine planirano da bude obezbijeđen energent za kompletnu sezonu grijanja 2019/2020.

 

U saopštenju se naglašava da se, iako su cijene električne energije za industrijske potrošače, samim tim i za “Eko-toplane”, povećane, cijene toplotne energije u narednoj sezoni neće mijenjati, odnosno ostaju iste kao i prethodne sezone grijanja.

 

Iz “Eko-toplana” napominju da je toplifikaciona mreža stara, zbog čega je tokom prethodnih sezona dolazilo do problema u isporuci toplotne energije usljed pucanja cijevi i dodaju da su u toku ljetnih priprema za sezonu 2019/2020, maksimalnim angažmanom ljudskih i materijalnih resursa, a u skladu sa finansijskim i vremenskim mogućnostima, realizovali dosta aktivnosti sanacijom nekih od najkritičnijih tačaka na sistemu.

 

– Tokom naredne sezone biće vidljivi pravi efekti ovih popravki, ali u svakom slučaju, očekujemo uspješnu sezonu sa manje gubitaka toplotne energije i sa manje reklamacija naših korisnika – navodi se u saopštenju. Prethodnih mjeseci, na nekoliko lokacija u potpunosti su zamijenjeni dijelovi trasa novim cijevima.

 

Riječ je o dijelovima cjevovoda kod tvrđave Kastel, u ulicama Anđe Knežević, Olimpijskih pobjednika, Carice Milice i na više lokacija na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića.

 

U okviru projekta izgradnje novog kružnog toka na ukrštanju ulica Isaije Mitrovića, Solunske i Kozarske, tehničke službe “Eko-toplana” zamijenile su dio dotrajale trase vrelovoda novim cijevima.

 

Dio mreže saniran je i u ulicama Braće Mažar i majke Marije, Kralja Petra I Karađorđevića, Majke Jugovića, Dragiše Vasića, Slobodana Kusturića, na Bulevaru Desanke Maksimović, u Pilanskoj ulici, na Bulevaru vojvode Živojina Mišića i ispod mosta Venecija. Saniran je i veliki broj vrelovodnih šahtova i urađen remont toplotnih podstanica, navodi se u saopštenju.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *