Petrović: ERS vodila socijalnu politiku prilikom kreiranja cijene struje

Društvo

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je danas da je to javno preduzeće spremno da realizuje velike investicije i na taj način iskoristi velike potencijale Srpske u energetici.

 

– Znamo koji model možemo da primijenimo u zavisnosti od investitora ili izvođača. Takođe, znamo koji model finansiranja možemo da obezbijedimo. Potrebno je učešće i obično se traži da ono bude 15 do 25 odsto vrijednosti investicije – rekao je Petrović na panelu “Najveći investicioni projekti – energetika, putevi, telekomunikacije” koji je održan u sklopu Međunarodnog sajma nekretnina i investicija u Banjaluci.

 

Petrović je istakao da su na ovaj način došli do toga da mogu da realizuju projekat izgradnje solarne elektrane snage 100 megavata u Hercegovini.

 

– Imamo riješenu finansijsku konstrukciju za vjetroelektranu `Hrgud` i u toku je tenderska procedura za hidroelektranu `Dabar`. Postoje potencijali Drine i krećemo se prema zajedničkoj investiciji sa Srbijom. Imamo u planu hidroelektrane na Bistrici, hidroelektranu `Cijevna` i vjetroelektranu `Trusina` koja ima potencijal veći od 200 megavata – naglasio je Petrović.

 

On je naveo da je obaveza “Elektroprivrede” da u naredne tri godine otpočne ove investicije.

 

– To podrazumijeva primjenu mješovitog modela izvođenja, odnosno finansiranja, te da nađemo adekvatne izvođača i da krenu ozbiljni radovi u naredne tri godine – kaže Petrović.

 

Prema njegovim riječima, ne može se ništa uraditi za kratko vrijeme, navodeći da je bivša Jugoslavija gradila hidroelektranu “Trebinje 1” osam godina.

 

– Ozbiljna znanja, ozbiljni kadrovi, ozbiljne konsultantske kuće su potrebni da bismo mogli doći do ovih investicija. Plan je da oko 2,5 milijardi KM bude uloženo u narednih 10 godina – kaže Petrović.

 

On je naglasio da “Elektroprivreda” do sada nije imala razvojnu komponentu, jer je vodila socijalnu politiku prilikom kreiranja cijene električne energije koja je znatno ispod tržišnih.

 

– Da je naša `Elektroprivreda` svake godine, kao što su to radile sve elektroprivrede u okruženju, povećavala cijene samo dva do tri odsto danas bi na računu imala 100 miliona KM za neophodne investicije – istakao je Petrović. On je rekao da je problem u tome što bankarski sektor u BiH ne može da obezbijedi ni 50 miliona KM prilikom velikih investicija.

 

– Treba se udružiti pet banaka pa da obezbijede 100 miliona evra za podršku investiciji, a energetika je zahtjevna u finansijskom smislu i radi se o znatno većim iznosima. Iz tih razloga su nam strane banke bliže – pojasnio je Petrović. On je dodao da “Elektroprivreda Republike Srpske” planira da u narednih 10 godina poveća proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za 1.000 megavata za šta će biti potrebno 2,5 milijardi KM.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *