Inspektori provjeravaju prodaju preko interneta

Društvo

U okviru akcije suzbijanja nelegalnog rada i sive ekonomije, republička tržišna inspekcija je protekle sedmice obavila 55 kontrola osoba koje su nudile različite usluge putem interneta, na oglasnim stranama i društvenim mrežama.

 

Kontrolom su obuhvaćeni subjekti širom RS, koji su obaljali različite djelatnosti: autolimarska, automehaničarska, trgovinska, turistička, ugostiteljska. Kontrolisane osobe su, pored uslužnih djelatnosti, oglašavala trgovinu raznovrsnom robom kao što je računarska oprema, namještaj, kozmetika, sitni kućanski aparati, nakit i slično.

 

– Cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire. Proceduru registracije završilo je 16 subjekata, 17 postupaka registracije je u toku, a četiri subjekta koji su bili registrovani za drugu djelatnost uradiće doregistraciju za djelatnost internet trgovine. Za 18 lica koja nisu pokrenula proceduru registracije, izrečena je mjera zabrane obavljanja djelatnosti, čije kršenje je kažnjivo zakonom – saopštili su iz Inspektorata RS.

 

Apeluju na one koji pružaju ovakve vrste usluga da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije svog rada.

 

– Inspektori će preduzimati sve raspoložive mjere kako bi suzbili neregistrovano obavljanje djelatnosti, koje predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi. Takođe, pozivamo i potrošače da ne koriste usluge fizičkih lica koja nelegalno rade, predstavljaju veliki potrošački rizik i nanose štetu cijeloj privredi – naglašavaju u Inspektoratu RS.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *