Banjaluka razvija “smart” rješenja za razne usluge

Društvo

Jedan od strateških ciljeva Banje Luke je razvoj koncepta „pametnog“ grada koji omogućava bolje i efikasnije pružanje usluga građanima uz moderan pristup i primjenu savremenih tehnologija, rečeno je na današnjoj prezentaciji softverskih i hardverskih rješenja za razvoj ovog koncepta, koja je pripremila kompanija „Lanako“.

 

-Mogućnosti su neograničene u pogledu ovog koncepta i ono što je danas u razvoju odnosi se na nekoliko usluga kao što su modernizacija u oblasti saobraćaja, parkiranja, mjerenja nivoa buke, zagađenosti vazduha i slično – istakao je gradonačelnik Igor Radojičić.

 

On je podsjetio da je prije nekoliko dana, u cilju primjene savremenih tehnologija, predstavljena nova usluga preko Vajber aplikacije takozvani „čet bot“, a da će Banja Luka od 1. januara biti prvi grad u BiH i među prvima u regiji, koji će uvesti elektronsko izdavanje građevinske dozvole.

 

-Pored toga, u pripremi su i javni pozivi za proširenje i poboljšanje usluga u saobraćaju i parkiranju, takođe u vezi sa primjenom savremenih tehnologija – rekao je on.

 

Menadžer za razvoj poslovanja u kompaniji „Lanako“ Dragan Ninić, istakao je da su kroz ovu platformu prezentovana konkretna rješenja za određene izazove sa kojima se građani danas susreću, kao i turisti koji dolaze u grad.

 

-Banja Luka je prvi grad u BiH koji ima razvijenu infrastrukturu na ovom nivou koja omogućava da se realizuju sva rješenja u okviru koncepta „pametnih“ gradova- istakao je on.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *