Poslovna zajednica i sindikati o ekonomskim reformama

Društvo

Predstavnici poslovne zajednice, privrednika i sindikata Republike Srpske podržavaju predloženi Program ekonomskih reformi Vlade RS, ali svi imaju dodatne zahtjeve i očekivanja.

 

Tako u Savezu sindikata, u ime kojeg se juče narodnim poslanicima obratio Goran Stanković, očekuju od poslanika podršku u inicijativi za rast plata, prije svega u privredi, te u povećanju najniže plate.

 

– Nedavno ste izglasali zakone kojima ste odobrili rast plata u javnom sektoru i to je dobro. Međutim, ono što se dešava u javnom sektoru se ne odražava na privredu iako su dobili brojne benefite od Vlade. Prosječna plata u privredi je tek oko 620 konvertibilnih maraka – rekao je Stanković.

 

On je naveo da je veoma bitno da se poveća najniža plata, a Sindikat zahtejva da to bude 550 KM, a od srednien naredne godine 600 KM.

 

– Najnižu platu treba da dobijaju NK radnici, a kod nas je primaju i KV radnici, i oni sa srednjom, ali i visokom stručnom spremom, što upućuje na zloupotrebe – naveo je Stanković.

 

Savez sindikata je zaadovoljan što se u ovom programu našao njihov zahtjev – finansiranje teških oboljenja kod radnika u punom iznosu bruto plate. Takođe, na zahtjev Saveza sindikata Vlada je prihvatila da bude izmjenjen Zakon o radu i da se donese Zakon o sprečavanju nasilja i uznemiravanja na radu.

 

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS, upoznao je narodne poslanike da 15 odso zaposlenih u distributivnim preduzećima “Elektroprivrede RS” treba da ostanu bez posla u narednom periodu.

 

– U prvom krugu to je 562 radnika, a poslije još 460 zaposlenih. To su živi ljudi. Šta će biti s njima? Mi tražimo adekvatne stimulativne otpremnine, dok u Vladi RS te iznose hoće da oporezuju. Mi smo razočarani stavom Vlade – kaže Tepavčević.

 

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da su posolodavci zadovoljni opredjeljenjem Vlade za nastavak rastrećenja privrede.

 

On je saopšti precizne podatke po kojima su poslodavci sa povećanim dijelom neoporezivog dohotka dobili oko 60 miliona maraka, a da su učešćem države u finansiranju porodiljskog bolovanja dobili oko 35 miliona KM godišnje i da očekuju još oko 15 miliona KM po tom osnovu od naredne godine jer država na sebe preuzima u potpunosti ovu obavezu.

 

Takođe, poslodavci očekuju da će privreda doboti nazad oko deset miliona KM po osnovu toga što su povećali plate zaposlenima.

 

– Očekujemo da će zaista biti urađena giljotina propisa – poručio je Trivić.

 

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić naveo je da privredu RS ove godine karakterišu negativni trendovi u padu industrijske proizvodnje i izvoza. -Zato nam je potreba podrška države u smislu jačanja konkurentnosti preduzeća. Raduje nas što će biti omogućen grant u budžetu za tehnološko opremanje preduzeća – naveo je Ćorić.

 

On je dodao da je stav privrednika da se u što kraćem roku ukupna poreska davanja na rad moraju vratiti na nivo iz 2008. godine – 52 odsto.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *