Na banjalučki aerodrom sletio novi avion Vlade RS od 19 miliona maraka

Društvo

Novi avion Cessna od 19 miliona maraka, koji je Vlada Republike Srpske kupila, stigao je na banjalučki aerodrom.

 

Izdaci za nabavku postrojenja i opreme u Vazduhoplovnom servisu RS povećani su sa 4.200 na 19.904.200 KM.

 

Avion je stigao na aerodrom u Mahovljane gdje mu je još ranije rezervisan hangar.

 

Avion koji je Srpska kupila je Cessna Citation CJ4, koji spada u kategoriju lakih aviona i koji može da preveze do 10 putnika na dužim letovima.

 

Iako spada u kategoriju malih aviona korisnici putuju u relativnom komforu, navode iz Cessna-e.

 

Vlast ovim avionom bez problema može da putuje na daleke destinacije, na primjer u Moskvu do koje su i trenutnim avionom letili zvaničnici, ali su se susretali s problemom ako bi morali da čekaju duže na slijetanje na aerodrom.

 

Kabina sadrži šest potpuno samostalnih sjedišta, kao i medijske priključke, WIFI mogućnost povezivanja i sistem upravljanja kabinom Rockwell Collins Venue.

 

Avion posjeduje prostor za osvježavanje, izvlačeće stolove i dosta prostora za odlaganje, što ga čini komfornim.

 

 

CJ4 je najbolji avion u seriji CJ aviona, sa većom brzinom i dometom od bilo kojeg drugog malog aviona. CJ4 ima maksimalni domet od 4.009 kilometara, što ga čini malim avionom najdužeg dometa.

 

Cijena novog CJ4 iznosi 9,41 miliona dolara, odnosno oko 16,2 miliona maraka. Kada se uračuna PDV, novi avion koštao je građane Srpske 18,9 miliona KM.

 

Avion je naručen u sivoj boji, kao što je i avion koji već posjeduje Srpska.

 

Avion za koji se tvrdilo da nije ispravan istovremeno letio

 

Podsjećamo, premijer Radovan Višković, nakon objave da Srpska kupuje avion, rekao je da je avion u vlasništvu Srpske prizemljen već dva mjeseca i da je zbog toga neophodna kupovina novog aviona.

 

„Naš avion oko dva mjeseca nije letio, u tom vremenu smo koristili tuđi avion, iznajmljivali smo i pravili ogromne troškove za Republiku Srpsku. Neznajući kada ćemo dobiti ponovo dozvolu za let našeg aviona, i ona može biti uskraćena kad god neko drugi donese odluku, mi smo razmotrili mogućnost nabavke novog, uz mogućnost zamjene staro za novo. Na osnovu procjene koju su uradili iz Cessne, nismo bili zadovoljni kako su procijenili naš avion i donijeli smo odluku da idemo u nabavku, da kompletan iznos finansiramo iz budžeta“, kazao je Višković.

 

Podaci sa sajtova na kojima je moguće pratiti letove aviona u svijetu pokazuju da je avion Srpske, Cessna registarskih oznaka E7-SMS, letio u vrijeme za koje je Višković rekao da je avion bio prizemljen.

 

Capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *