Sela oko Sokoca potpuno blokirana, u Han Pijesku bez vode i struje

Društvo

Jak olujni vjetar i snježni smetovi koji su sinoć zadesili Republiku Srpsku i BiH napravili su puno problema u pojedinim mjestima, pa su tako neka sela u okolini Sokoca i dalje su potpuno blokirana, dok je na području Han Pijeska došlo do prekida isporuke struje i vode

 

Otežano je i funkcionisanje mobilne telefonije i obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na putu Mokro – Sokolac.

 

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je u ovom mometnu najvažnije da su padavine u ovoj opštini prestale, ali da su sniježni nanosi dosezali čak dva metara.

 

– Gradsko jezgro Sokoca je dobilo struju i vodu kao i dio naselja Brdo, Podromanija i još neki dijelovi opštine – rekao je Bjelica i dodao da u naseljima Baltići i Sokolačke njive rade na sanaciji strujne mreže.

 

Istakao je da su ekipe preduzeća Romanijaputevi na terenu, kao i dodatna mehanizacija potrebna za čišćenje.

 

– Nadam se da će u toku dana opština Sokolac, što se tiče sniježnih nanosa, biti deblokirana – naveo je Bjelica za RTRS.

 

Nije dobra situacija ni u Han Pijesku, u samom centru opštine visina snježnog pokrivača iznosi do jednog metra. Šef Štaba za čišćenje i održavnje puteva u opštini Han Pijesak Zora Gašević rekla je Srni da struje nema od juče i da samo centralni dio opštine ima električnu energiju.

 

Ona je navela da je zbog nestanka struje na vodovodima Štrekavac i Kraljeva gora kompletan grad ostao bez vode i sva sela koja se snabdijevaju sa ovih izvorišta.

 

Prema njenim riječima, mehanizacija od jutros u 5 časova čisti od snijega gradske ulice i puteve prema selima.

 

Gaševićeva je rekla da mahanizacija ovdašnjeg Šumskog gazdinstva “Visočnik” čisti snijeg na pravcima prema Karauli, Ljeskovcu i Mironji, te sa puteva uklanja i palo drveće.

 

Visina snijega na seoskim pravcima koji prolaze kroz šumovite predjele isnosi i do dva metra, a ponegdje ima i viših snježnih smetova.

 

Mnogi putni pravci su bili zavejani, posebno Bradina, Ivan Sedlo, Karaula, Romanija, Glamoč, Kupres…

 

U Mostaru je vjetar prevrtao kontejnere, lomio stakla, rušio saobraćajne znakove, reklamne panoe, kamionske prikolice, a u nekim dijelovima Mostara je dolazilo i do prekida snabdijevanja električne energije. Slično je bilo i u Trebinju gdje nije zapamćen toliko jak vjetar.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *